Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/19989
Başlık: Biberde TSWV dayanımının yerli kapya biber çeşitlerine moleküler işaretleyiciler kullanılarak aktarılması
Diğer Başlıklar: Transfer of TSWV resistant to local pepper varieties using molecular markers
Yazarlar: İpek, Ahmet
Çoban, Onur
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.
0000-0003-3282-5325
Anahtar kelimeler: TSWV
Kapya biber
Moleküler işaretleyici
Capia pepper
Molekular markers
Yayın Tarihi: 16-Şub-2021
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Çoban, O. (2021). Biberde TSWV dayanımının yerli kapya biber çeşitlerine moleküler işaretleyiciler kullanılarak aktarılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Ülkemizde yoğun bir şekilde üretimi ve tüketimi yapılan biber tiplerinin başında kapya biberi gelmektedir. Taze tüketimin yanı sıra, sanayi alanında da çok fazla kullanım alanları bulunmaktadır. Son dönemlerde kapya biber üretimini etkileyen faktörlerin başında tomato spotted wilt virüs (TSWV) hastalığı gelmektedir. TSWV hastalığının kimyasal mücadelesi bulunmamasından dolayı, üretimlerde verim kayıplarına sebep olarak, tarımda büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. TSWV hastalığı ile en etkin mücadele yöntemlerinin başında, bu hastalığa dayanıklı çeşitlerin kullanılması gelmektedir. Bu çalışmada, yerel kapya biber çeşidine (Ata-16) TSWV ye dayanıklı olduğu bilinen ticari olarak satışı yapılan kapya biber çeşidinden (Nr-07), moleküler markör yöntemleri kullanılarak TSWV dayanıklılık geninin aktarılmasını sağlayarak, üretimde hem ekonomik kayıpları en aza indirmek, hem de yerel kapya biber çeşidimizin yok olmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Buna ek olarak, bu tez sonucunda elde edilen bitkisel materyaller (TSWV) hastalığına dayanıklı yeni kapya biber çeşitlerinin geliştirilmesi için gen kaynağı olabilecektir.
A Capia pepper is one of the important types of pepper varieties that are produced and consumed extensively in our country. In addition to fresh consumption, there are many areas of use in industry. In recent years, TSWV disease of Tomato spotted wilt virus (TSWV) disease is the leading factor affecting capia pepper production. Due to the lack of chemical control of TSWV Tomato spotted wilt virus disease, it causes great economic losses in agriculture by causing yield losses in production. One of the most effective methods of combating TSWV disease is the use of resistant varieties. In this study, by using molecular marker methods to transfer the TSWV resistance gene from the commercially sold capia pepper variety (Nr-07), which is known to be TSWV resistant to the local capia pepper variety (Ata-16), It was aimed to both minimize economic losses and to prevent the extinction of our local capia pepper variety. In addition, the plant materials obtained from this thesis can be a gene source for the development of new capia pepper varieties resistant to (TSWV) disease.
URI: http://hdl.handle.net/11452/19989
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
ONUR COBAN.pdf2.4 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons