Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/19989
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorİpek, Ahmet-
dc.contributor.authorÇoban, Onur-
dc.date.accessioned2021-05-04T11:23:33Z-
dc.date.available2021-05-04T11:23:33Z-
dc.date.issued2021-02-16-
dc.identifier.citationÇoban, O. (2021). Biberde TSWV dayanımının yerli kapya biber çeşitlerine moleküler işaretleyiciler kullanılarak aktarılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/19989-
dc.description.abstractÜlkemizde yoğun bir şekilde üretimi ve tüketimi yapılan biber tiplerinin başında kapya biberi gelmektedir. Taze tüketimin yanı sıra, sanayi alanında da çok fazla kullanım alanları bulunmaktadır. Son dönemlerde kapya biber üretimini etkileyen faktörlerin başında tomato spotted wilt virüs (TSWV) hastalığı gelmektedir. TSWV hastalığının kimyasal mücadelesi bulunmamasından dolayı, üretimlerde verim kayıplarına sebep olarak, tarımda büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. TSWV hastalığı ile en etkin mücadele yöntemlerinin başında, bu hastalığa dayanıklı çeşitlerin kullanılması gelmektedir. Bu çalışmada, yerel kapya biber çeşidine (Ata-16) TSWV ye dayanıklı olduğu bilinen ticari olarak satışı yapılan kapya biber çeşidinden (Nr-07), moleküler markör yöntemleri kullanılarak TSWV dayanıklılık geninin aktarılmasını sağlayarak, üretimde hem ekonomik kayıpları en aza indirmek, hem de yerel kapya biber çeşidimizin yok olmasının önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Buna ek olarak, bu tez sonucunda elde edilen bitkisel materyaller (TSWV) hastalığına dayanıklı yeni kapya biber çeşitlerinin geliştirilmesi için gen kaynağı olabilecektir.tr_TR
dc.description.abstractA Capia pepper is one of the important types of pepper varieties that are produced and consumed extensively in our country. In addition to fresh consumption, there are many areas of use in industry. In recent years, TSWV disease of Tomato spotted wilt virus (TSWV) disease is the leading factor affecting capia pepper production. Due to the lack of chemical control of TSWV Tomato spotted wilt virus disease, it causes great economic losses in agriculture by causing yield losses in production. One of the most effective methods of combating TSWV disease is the use of resistant varieties. In this study, by using molecular marker methods to transfer the TSWV resistance gene from the commercially sold capia pepper variety (Nr-07), which is known to be TSWV resistant to the local capia pepper variety (Ata-16), It was aimed to both minimize economic losses and to prevent the extinction of our local capia pepper variety. In addition, the plant materials obtained from this thesis can be a gene source for the development of new capia pepper varieties resistant to (TSWV) disease.en_US
dc.format.extentVII, 41 sayfatr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectTSWVtr_TR
dc.subjectKapya bibertr_TR
dc.subjectMoleküler işaretleyicitr_TR
dc.subjectCapia pepperen_US
dc.subjectMolekular markersen_US
dc.titleBiberde TSWV dayanımının yerli kapya biber çeşitlerine moleküler işaretleyiciler kullanılarak aktarılmasıtr_TR
dc.title.alternativeTransfer of TSWV resistant to local pepper varieties using molecular markersen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr_TR
dc.contributor.departmentBursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı.tr_TR
dc.contributor.orcid0000-0003-3282-5325tr_TR
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ONUR COBAN.pdf2.4 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons