Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/17621
Başlık: Türkiye' de zehirlenme olgusu
Yazarlar: Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Farmakoloji ve Toksikoloji Bilim Dalı.
Ceylan, Selahattin
Anahtar kelimeler: Türkiye'de zehirlenme olgusu
Zehirlenme
Hava, su ve besin kirlenmesi
Akut zehirlenmeler
Yayın Tarihi: 1983
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Ceylan, S. (1983). "Türkiye' de zehirlenme olgusu". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 2(2), 69-74.
Özet: Son zamanlarda, sanayileşme ve yoğun kentleşmenin çevre sorunlarını Türkiye'nin gündemine getirmesi ve bilim adamlarının basın-yayın aracılığı ile zehirli maddelerin yaşam ve doğal çevre üzerindeki etkilerini değişik yönleriyle sergilemesi, "zehir" ve "zehirlenme" kavramlarının toplumca daha iyi anlaşılmasına önayak olmuştur. Bunda en önemli etken, İzmit ve İzmir Körfezleriyle Haliç'in "ölü sular" haline dönüşmesi ve genel olarak endüstriyel, kentsel ve tarımsal çıkaklı artık ve artıkların çevrede açıkça izlenebilen bozucu etkileridir. "Teknolojik gelişimin faturası" olarak nitelendirilen çevre sorunlarının kıskacında bunalan insan, bugünün dünyasında, bir "zehir kokteyli" ile karşı karşıyadır. Hava, su ve besin kirlenmesinin beş duyu ile algılanabilir hale geldiği bir yaşam ortamında, akut zehirlenmeler nedeniyle de her yıl çok sayıda can kaybı olmaktadır. Elimizdeki sınırlı rakamsal veriler bile, yurdumuzda insan ve evcil hayvanlardaki zehirlenmelerin, trafik anarşisine benzer bir "katastrof" niteliğine büründüğünü ortaya koymaktadır.
Açıklama: Bu çalışma, 05.04.1983 tarihinde Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinde seminer olarak verilmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11452/17621
Koleksiyonlarda Görünür:1983 Cilt 2 Sayı 2

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
2_2_8.pdf1.4 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons