Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/13793
Title: Bizans tarihyazıcılığında “dönüşüm”: Laonikos Chalkokondyles’te Bizanslı Ve Osmanlı imajı (1299-1402)
Other Titles: “Transformation” in Byzantine historiography: Image of Byzantines and Ottomans in Laonikos Chalkokondyles (1299-1402)
Authors: Çolak, Hasan
Keywords: Laonikos Chalkokondyles
Geç Bizans tarihyazıcılığı
Erken Osmanlı tarihyazıcılığı
Dönüşüm
Helen
Romalı
İmparator
Basileus
Late Byzantine historiography
Early Ottoman historiography
Transformation
Hellene
Roman
Emperor
Issue Date: 1-Dec-2008
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Çolak, H. (2008). “Bizans tarihyazıcılığında “dönüşüm”: Laonikos Chalkokondyles’te Bizanslı Ve Osmanlı imajı (1299-1402)”. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(15), 333-352.
Abstract: Bu makalede, 15. yüzyıl Bizans tarihçilerinden Laonikos Chalkokondyles’in, Apodeikseis Historion adlı eserindeki “Bizanslı” ve “Osmanlı” imajlarının “dönüşümü” meselesi incelenecektir. Bu dönüşüm, yazarın Osmanlılar hakkındaki yakın bilgisine değinildikten sonra, o zamana kadar Bizans düşüncesinde büyük öneme sahip olan “Romalı”, “Helen” ve “basileus/imparator” terimlerinin, tarihçi tarafından nasıl ve ne şekillerde kullanıldığına odaklanılarak açıklanmaya çalışılacaktır. Modern tarihçiliğin bu konulardaki görüşlerinin yanısıra, eserin yazıldığı dönemin Bizans ve Osmanlı tarihyazıcılığı da göz önünde bulundurulacaktır. Makalenin daha genel bir amacı ise Bizans ve Osmanlı kaynaklarının bir arada kullanımı esnasında, hem klasik Bizans hem de Osmanlı tarihyazıcılığının ve siyasi düşüncesinin göz önünde tutulmasının gerekliliğine işaret etmektir.
In this article, I am going to analyze the issue of “transformation” of the images of “Byzantines” and “Ottomans” in the work of Laonikos Chalkokondyles entitled Apodeikseis Historion. After mentioning his close knowledge of the Ottomans, I am going to try to explain this transition by focusing on how and in what ways the historian used the terms “Roman”, “Hellene”, and “basileus/emperor”. Apart from the views of modern historiography, I would also take into account both the Byzantine and the Ottoman historiography contemporary to Chalkokondyles. A broader purpose of this article is to indicate the necessity to consider both the classical Byzantine and Ottoman historiography and political thought, while using Byzantine and Ottoman sources together.
Description: Bu makale Onuncu Ulusal Sosyal Bilimler Kongresinde sunulan “Bizans Tarihyazıcılığında “Dönüşüm”: Laonikos Chalkokondyles’te Bizanslı ve Osmanlı İmajı” isimli bildirinin genişletilmiş halidir.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/214921
http://hdl.handle.net/11452/13793
ISSN: 1302-2423
Appears in Collections:2008 Cilt 9 Sayı 15

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9_15_5.pdf266.83 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons