Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/13638
Başlık: Assessment of microbiological contamination factors in frozen stuffed snail processing stages
Diğer Başlıklar: Dondurulmuş salyangoz dolması üretiminde mikrobiyolojik kontaminasyon faktörlerinin belirlenmesi
Yazarlar: Günşen, Uğur
Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
Dokuzlu, Uğur
Temelli, Seran
Şen, M. K. Cem
Anahtar kelimeler: Helix pomatia
Land snail
Microbiological contamination
Kara salyangozu
Mikrobiyolojik kontaminasyon
Yayın Tarihi: 28-Şub-2006
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Dokuzlu, C. vd. (2006). "Assessment of microbiological contamination factors in frozen stuffed snail processing stages". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 89-93.
Özet: In this study, six predetermined processing stages and six possible contamination sources in frozen stuffed snail production were examined for the enumeration of total aerobic mesophilic bacteria, coliforms, Escherichia coli (E. coli), coagulase positive staphylococci and for the detection of Listeria spp. and Salmonella spp. Results revealed that the cooling stage was a major contamination factor. Also, shells, although ‘pasteurized’, seemed to be one of the causes for the increases in the final microbial counts of the product. Another minor source for recontamination was determined as the cooling vat. Improvements were recommended for more effective technology applications, which would eliminate risks for contamination for the product.
Bu çalışmada, dondurulmuş salyangoz dolması üretiminde daha önceden belirlenmiş altı işleme aşaması ve altı olası kontaminasyon kaynağı toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform bakteriler, Escherichia coli (E. coli), koagülaz pozitif stafilokokların sayısı ve Listeria spp. ve Salmonella spp. varlığı yönünden incelendi. Sonuçlar soğutma aşamasının önemli bir kontaminasyon faktörü olduğunu göstermiştir. Ayrıca pastörize edilmesine rağmen kabukların da son üründeki mikrobiyal sayının artmasında bir etken olduğu düşünüldü. Diğer bir yan kontaminasyon kaynağı ise soğutma teknesi olarak tespit edildi. Ürünün kontaminasyon riskini ortadan kaldıracak daha etkili teknoloji uygulamaları için bir takım iyileştirmeler önerilmiştir.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144496
http://hdl.handle.net/11452/13638
ISSN: 1301-3173
Koleksiyonlarda Görünür:2005 Cilt 24 Sayı 1-2-3-4

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
24_1-2-3-4_16.pdf169.69 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons