Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/13638
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGünşen, Uğur-
dc.date.accessioned2020-10-30T07:45:20Z-
dc.date.available2020-10-30T07:45:20Z-
dc.date.issued2006-02-28-
dc.identifier.citationDokuzlu, C. vd. (2006). "Assessment of microbiological contamination factors in frozen stuffed snail processing stages". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 24(1-2-3-4), 89-93.tr_TR
dc.identifier.issn1301-3173-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144496-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/13638-
dc.description.abstractIn this study, six predetermined processing stages and six possible contamination sources in frozen stuffed snail production were examined for the enumeration of total aerobic mesophilic bacteria, coliforms, Escherichia coli (E. coli), coagulase positive staphylococci and for the detection of Listeria spp. and Salmonella spp. Results revealed that the cooling stage was a major contamination factor. Also, shells, although ‘pasteurized’, seemed to be one of the causes for the increases in the final microbial counts of the product. Another minor source for recontamination was determined as the cooling vat. Improvements were recommended for more effective technology applications, which would eliminate risks for contamination for the product.en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, dondurulmuş salyangoz dolması üretiminde daha önceden belirlenmiş altı işleme aşaması ve altı olası kontaminasyon kaynağı toplam aerobik mezofilik bakteri, koliform bakteriler, Escherichia coli (E. coli), koagülaz pozitif stafilokokların sayısı ve Listeria spp. ve Salmonella spp. varlığı yönünden incelendi. Sonuçlar soğutma aşamasının önemli bir kontaminasyon faktörü olduğunu göstermiştir. Ayrıca pastörize edilmesine rağmen kabukların da son üründeki mikrobiyal sayının artmasında bir etken olduğu düşünüldü. Diğer bir yan kontaminasyon kaynağı ise soğutma teknesi olarak tespit edildi. Ürünün kontaminasyon riskini ortadan kaldıracak daha etkili teknoloji uygulamaları için bir takım iyileştirmeler önerilmiştir.tr_TR
dc.description.sponsorshipKocaman Fisheries and Product Inc.tr_TR
dc.language.isoenen
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHelix pomatiaen_US
dc.subjectLand snailen_US
dc.subjectMicrobiological contaminationen_US
dc.subjectKara salyangozutr_TR
dc.subjectMikrobiyolojik kontaminasyontr_TR
dc.titleAssessment of microbiological contamination factors in frozen stuffed snail processing stagesen_US
dc.title.alternativeDondurulmuş salyangoz dolması üretiminde mikrobiyolojik kontaminasyon faktörlerinin belirlenmesitr_TR
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.tr_TR
dc.identifier.startpage89tr_TR
dc.identifier.endpage93tr_TR
dc.identifier.volume24tr_TR
dc.identifier.issue1-2-3-4tr_TR
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicinetr_TR
dc.contributor.buuauthorDokuzlu, Uğur-
dc.contributor.buuauthorTemelli, Seran-
dc.contributor.buuauthorŞen, M. K. Cem-
dc.relation.collaborationSanayitr_TR
Appears in Collections:2005 Cilt 24 Sayı 1-2-3-4

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
24_1-2-3-4_16.pdf169.69 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons