Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/9583
Title: İmalat işletmelerinde altı sigma uygulama gerekliliği: Alt yapının oluşturulması için öneriler ve bir uygulama
Other Titles: The need to implement the six sigma applications in manufacturing enterprises: Proposals for the formation of infrastructure and a sample case
Authors: Kasap, Gülay Coşkun
Madenli, Berna
Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/İşletme Anabilim Dalı/Üretim Bilim Dalı.
Keywords: Altı sigma yaklaşımı
Süreç iyileştirme
Kalite iyileştirme yöntemi
The Six sigma approach
Process improvement
Quality improvement method
Issue Date: 22-Mar-2006
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Madenli, B. (2006). İmalat işletmelerinde altı sigma uygulama gerekliliği: Alt yapının oluşturulması için öneriler ve bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Abstract: Sanayi devriminin başlaması ile ortaya çıkan rekabet kavramı; 1960’dan itibaren sürekli değişen piyasa ortamında giderek daha da önem kazanmış, rekabet karşısında ayakta durabilen kuruluşlar var olmayı başarmışlardır. “Değişmeyen tek şey değişimdir” mantığı ile yoğun rekabete direnmek, dinamik piyasa koşullarında yaşayabilmek için çeşitli stratejiler oluşturulmuş, yöntemler denenmiş, yeni teknikler uygulanmıştır. 1980’li yıllarda ortaya çıkan ve 2000’li yıllara gelindiğinde şimdiye kadar geliştirilen en önemli yöntemler arasında yerini alan Altı Sigma, müşteriye odaklanarak sıfır hatayı hedefleyen bir yaklaşım olarak benimsenmektedir. Doğru olarak uygulandığında çok önemli kazançlar yaratan Altı Sigma yaklaşımı bir milyon üründe/ üretimde sadece 3,4’lük hataya olanak tanıyarak, kuruluşların iddialı bir hedefi yakalamalarına yardımcı olur. Bu çalışma ile, Altı Sigma Yaklaşımını yeni tanıyan ve kendi organizasyonlarında uygulamak isteyen kuruluşlara; nereden başlanması gerektiği, nasıl bir alt yapı oluşturulması gerektiği ve nasıl uygulanacağı konusunda yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Çalışma 3 bölümden oluşmakta olup; birinci bölümde Altı Sigma Yaklaşımı tanımı, amacı, ve yararları gibi genel çerçeveleri ile ele alınmıştır. Altı Sigma yaklaşımının uygulanma gerekliliğinin detaylı olarak ele alındığı ikinci bölümde, alt yapının oluşturulması için sağlanması gereken koşullar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümü, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren ve bu yaklaşımı ilk defa organizasyonuna uyarlamaya çalışan bir kuruluşun uygulamasını içermektedir.
Due to constantly changing market environment, the concept of competition that started with the Industrial Revolution, has become increasingly more important since the 1960's. Those organisations that have been successful in standing up againstcompetition have survived. Resisting intense competition with the approach. The only thing that does not change is change has led to developing varieties of strategies, methods, and new techniques in order to survive amidst dynamic market conditions. The Six Sigma, first developed in the 1980's, has become one of the most importantmethods by the year 2000, as an approach that aims at zero error by being customer focussed. When implemented correctly, the Six Sigma creates very important gains and helps organisations meet agressive targets that recognise 3.4% error in one million products / productions. This study aims to help organisations newly aquainted with the Six Sigma and wish toimplement it in their organisations, with issues such as where they should start, whatkind of infrastructure needs to be provided, and how the Six Sigma is to be implemented.The study comprises 3 sections: Part One, in a general framework, defines the Six Sigma Approach, its goals and benefits. In Part Two where the need for the implementation of the Six Sigma Approach is taken up in detail, the focus is on thepertinent infrastructure conditions that need to be met. Part Three takes up the case ofan automotive company that has adapted this approach for the first time in their organisation.
URI: http://hdl.handle.net/11452/9583
Appears in Collections:Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
187783.pdf1.52 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons