Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/9340
Başlık: Bursa'da kurulu otomotiv türü tekstil sektöründe kojenerasyon uygulamasının ekonomik ve termik analizi
Diğer Başlıklar: Economic and thermal analysis of cogeneration application in the automotive type textile sector established in Bursa
Yazarlar: Avcı, Atakan
Aytekin, Turgay
Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Enerji Anabilim Dalı.
Anahtar kelimeler: Bursa
Ekonomik analiz
Kojenerasyon
Tekstil sektörü
Termal analiz
Economic analysis
Cogeneration
Textile sector
Thermal analysis
Yayın Tarihi: 27-Kas-1998
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Aytekin, T. (1998). Bursa'da kurulu otomotiv türü tekstil sektöründe kojenerasyon uygulamasının ekonomik ve termik analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Birleşik ısı ve güç üretimi olarak da tanımlanan kojenerasyon, aynı santralda tek bir enerji kaynağından mekanik güç ve ısı enerjisinin birlikte üretilmesidir. Ana amaç güç üretimi ise çevrim, Toppıng-cycle Kojenerasyon sistemi olarak adlandırılır. Amaç, bir prosesten geri kazanılan düşük seviyeli enerjiden güç üretmek ise Bottoming-cycle kojenerasyon sistemi olarak adlandırılır. Sistemin ana amacı, konvelsiyonel mantıkta sadece elktrik üreten termik güç santralla-rından aynı zamanda ısı enerjisi elde edilmesidir.(Combined Heat and Power) Mekanik güç bir elektrik jeneretörünün güç kaynağı olarak kullanılır. Bu gün dünyada, elktrik üretimi ve ısı üretiminin birlikte yapıldığı çeşitli kojenerasyon sistemleri endüstriyel uygulamalarda kullanılmaktadır.Bu sistemler; Gaz Türbini Çevrimi Buhar Türbini Çevrimi Gaz ve Buhar türbinini içeren Kombine Çe^um Gaz ve Dizel Motorlar Cheng-cycle şeklinde sıralana bilinir. Ayrıca bu sistemlere tek veya çok basınçlı atık ısı kazanları koyarak farklı prosesler için buhar elde etme olanakları da vardır. Ancak bu sistemlerin bir kısmı Bursa/Korteks A.Ş. 'deki kısıtlamalar nedeni ile göz önünde bulundurulmamıştır. Bu kısıtlamalar şöyle sıralanabiliniz. Proses buharına ihtiyaç duy ulmaması. Fabrika su tesisatının ve kapasitesinin yetersiz oluşu. Güç tesisi alanının küçük olmasıHangi sistem kullanılırsa kullanılsın, sonuçta sistemden bir ısı açığa çıkacaktır.(Soğutma suları ısısı) Elde edilecek bu ısı işletmede alan ısıtmasında kullanılacaktır. Kojenerasyon sitemleri farklı elektrik/ısı oranlarına sahiptir. Bu yüzden işletmede bu oranın büyük olduğu yani yakıtın büyük kısmının elektriğe dönüştüğü sistemleri kullanmak uygun olacaktır.
The cogeneration which is defined as combined production of heat and power is an altogether production of mechanical power and heat energy in the same central over a single energy source. If the main aim is to produce power, then the evolution is called as Topping-cycle Cogeneration System. The main aim, in a conventional concept, is to obtain heat energy from thermic electric power centrals simultaneously (Combined Heat and Power). The mechanical power is utilized as power source for an electricity generator. Today in all over the world, many kinds of cogeneration systems in which production of combined heat and power have been used in industrial applications. Those systems can be given as below; Gas Turbine Cycle Steam Turbine Cycle Combined Gas and Steam Turbine Cycle Gas and Dieses Engines Cheng-cycle In addition to this, there exist possibilities of obtaining vapour for different processes, by putting single or multi pressured heat sinks to these systems. However, some of these systems do not have been concerned because of restrictions in Bursa/Korteks Industry Inc.. These limitations can be ordered as follows;IV ¦ No need for process vapour ¦ Insufficient establishment and capacity of factory water ¦ The small area of Production Power Whatever the used system is, a heat will come out (The heat of cooling water). This obtained heat will be used in surface heating in the factory. Cogeneration systems have different electricity/heat ratios. Because of this, it would be better to use the systems in which the largest portion of the fuel convert into electricity.
URI: http://hdl.handle.net/11452/9340
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
079081.pdf
  A kadar 2099-12-31
5.53 MBAdobe PDFGöster/Aç Bir kopya isteyin


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons