Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/8613
Başlık: Finansal riskten korunma muhasebesi ve Türkiye'de uygulanabilirliği üzerine bir vaka çalışması
Diğer Başlıklar: A case study on hedge accounting and its applicability in Turkey
Yazarlar: Ildır, F. Ali
İpek, Ayşegül
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/İşletme Anabilim Dalı/Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı.
Anahtar kelimeler: Finansal risk
Financial risk
Türev ürünler
Muhasebe standartları
Finansal riskten korunma muhasebesi
Derivatives
Accounting standards
Hedge accounting
Yayın Tarihi: 27-Eyl-2019
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: İpek, A. (2019). Finansal riskten korunma muhasebesi ve Türkiye'de uygulanabilirliği üzerine bir vaka çalışması. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Özet: Genel anlamda risk, gelecekte ortaya çıkabilecek ve işletmelerin faaliyet döngülerini olumsuz yönde etkileyebilecek olası olay veya durumlardır. 1972 yılında Bretton Woods anlaşmasının sona ermesi ve serbest kur sistemine geçilmesi ile finansal riskler ön plana çıkmıştır. Özellikle küreselleşme ile birlikte uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler bu risklerin çeşitlenmesine ve kapsamının artmasına neden olmuştur. İşletmelerin maruz kaldıkları risklerin artması ve faaliyet sonuçlarını olumsuz yönde etkilemesiyle birlikte bu riskleri yönetme ihtiyacı ortaya çıkmış ve günden güne daha da önemli hale gelmiştir. Günümüzde finansal risk yönetiminde en çok kullanılan araçların başında türev finansal araçlar gelmektedir. Bu araçların her ihtiyaca uygun olarak çeşitlenebilmesi, işletmeler tarafından risk yönetimi kapsamında kullanımını arttırmaktadır. Ancak türev finansal araçların kullanımının artması ile birlikte bu araçların finansal tablolarda nasıl raporlanması gerektiği sorusu gündeme gelmiştir. Bu çalışma ile risk yönetimi ele alınmış ve bu konu kapsamında türev finansal araçların kullanımı, Uluslararası Muhasebe ve Finansal Raporlama Standartları (UMS/UFRS) çerçevesinde nasıl raporlanması gerektiği, ilgili standartlar ile açıklanarak sunulmuş ve örnekler aracılığıyla detaylandırılmıştır. Ayrıca çalışmanın uygulama bölümü kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren bir şirketin risk yönetimi çalışmalarına ayrıntılı bir şekilde yer verilerek sürecin irdelenmesi ve farklı şirketler adına yol gösterici olması amaçlanmıştır.
In general risk is possible events or circumstances that may arise in the future and adversely affect in the businesses operating cycles. In 1972, financial risks have come to the forefront with the end of the Bretton Woods agreement and the transition to floating exchange rate system. Especially with the globalization, developments in international markets have caused these risks to increase and diversify scope. With the increasing risks that businesses are exposed to day by day and adversely affecting their operational results, the need to manage these risks has emerged and has become even more important day by day. Nowadays derivative financial instruments are one of the most widely used means for risk management. The diversification of these means in accordance with every need increases the use of these instruments within the scope of risk management. However, with the increase in the use of derivative financial instruments, it has raised the question of how these financial instruments should be reported in the financial statements. In this study, risk management has handle and the use of derivative financial instruments within this scope has explained in accordance with the relevant standards and revealed how to report in accordance with International Accounting and Financial Reporting Standards (IAS / IFRS). In addition, in the scope of application part of this study of the process by giving the place a thorough study of a company incorporated in Turkey has intended to be scrutinized and guidanced on behalf of different companies.
URI: http://hdl.handle.net/11452/8613
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Doktora Tezleri / PhD Dissertations

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Ayşegül İPEK.pdf2.66 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons