Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/5354
Title: Doğal antioksidanlar ve süt ve süt ürünlerinde kullanımı
Other Titles: Natural antioxidants and usage in dairy products
Authors: Baladura, Emrah
Şimşek, Bedia
Keywords: Doğal antioksidan
Süt ve süt ürünleri
Biberiye
Askorbik asit
Natural antioxidant
Dairy products
Rosemary
Ascorbic acid
Issue Date: 15-Jan-2014
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Baladura, E. ve Şimşek, B. (2013). "Doğal antioksidanlar ve süt ve süt ürünlerinde kullanımı". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(2), 155-162.
Abstract: Antioksidanlar, yağların otooksidasyonunu yavaşlatan maddelerdir. Günümüzde endüstriyel işlemlerde gıdaların depolama stabilitelerini artırmak için çoğunlukla sentetik antioksidanlar kullanılmaktadır. Fakat sentetik antioksidanları toksisiteleri nedeniyle kullanımları giderek azalmaktadır. Bu yüzden sentetik antioksidanlara alternatif olarak doğal antioksidanlara ilgi her geçen gün artmaktadır. Oksidasyona duyarlı olan lipit içerikli ürünler olan süt, süt tozu ve tereyağının biberiye, askorbik asit gibi doğal antioksidan kullanımıyla hem ürünlerin raf ömrü arttırılmakta hem de duyusal kaliteleri geliştirilmektedir. Çalışmamızda doğal antioksidanların süt ve süt ürünlerindeki kullanımına yer verilecektir.
Antioxidants are substances which slow autooxidation of fats. Nowadays the storage stability of foods to improve industrial processes often used synthetic antioxidants. But the use of synthetic antioxidants is decreasing due to toxicity. Therefore natural antioxidant’s interest as alternative to synthetic antioxidants is increasing everyday. Which are sensitive to lipid oxidation products containing milk, milk powder and butter in the use of natural anti-oxidant such as rosemary, ascorbic acid as well as increased shelf life and sensory quality of products being developed. In our study the use of natural antioxidants in dairy products will be given.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154204
http://hdl.handle.net/11452/5354
ISSN: 2651-4044
Appears in Collections:2013 Cilt 27 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
27_2_16.pdf100.84 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons