Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11452/4859
Başlık: | Tahıl içerikli süt ürünlerinin geliştirilmesinde Β- glukan kullanımı |
Diğer Başlıklar: | The development of cereal-based dairy products using β-glucan |
Yazarlar: | Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü. Özcan, Tülay Kurtuldu, Okan Delikanlı, Berrak |
Anahtar kelimeler: | β-glukan Diyet lifi Süt ürünleri β-glucan Dietary fiber Product |
Yayın Tarihi: | 17-May-2013 |
Yayıncı: | Uludağ Üniversitesi |
Atıf: | Özcan, T. vd. (2013). "Tahıl içerikli süt ürünlerinin geliştirilmesinde Β- glukan kullanımı". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 87-96. |
Özet: | Tahıl bileşenlerinin insan sağlığını geliştirici özelliklerinin bulunması tüketicileri tahıl içerikli fonksiyonel gıdalar ve diyet lifleri gibi kavramlara yakınlaştırmıştır. β-glukan, sindirilemeyen, nişasta olmayan polisakkaritler olarak tanımlanmakta olup, en önemli diyet liflerinden biri olarak nitelendirilmektedir. β-glukanı en fazla içeren tahıl kaynakları arpa ve yulaftır. β-glukan içerikli tahıl bazlı fonksiyonel gıdaların tüketiminin; kan kolesterol seviyesini ve kalp ile ilgili hastalık riskini azalttığı, toplam serum kolesterol ve LDL- kolesterolü düşürücü etkisi olduğu belirtilmektedir. Ayrıca β-glukanın yapısal anlamda stabilize edici ve jelleştirici gibi fonksiyonel özelliklerinden yararlanılarak, süt ürünlerinin tekstürel ve reolojik özelliklerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Improving human health characteristics of the components of cereal have got the consumers closer to some notions such as cereal-based functional foods and dietary fibers. β-glucan is known as indigestible, non-starch polysaccharides and also it is qualified as one of the most significant dietary fibers. Barley and oat are the most β-glucan containing cereal supply. The consumption of cereal-based functional foods containing β-glucan reduces the risks of heart diseases, lowering the effects on total serum cholesterol and LDL- cholesterol. Furthermore it is intended to develop textural and rheological properties of dairy products by using some functional features of βglucan such as stabilizing and gelling properties as structural. |
URI: | https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/154184 http://hdl.handle.net/11452/4859 |
ISSN: | 2651-4044 |
Koleksiyonlarda Görünür: | 2013 Cilt 27 Sayı 1 |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
27_1_10.pdf | 233.16 kB | Adobe PDF | Göster/Aç |
Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License