Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/3869
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorİzli, Nazmi-
dc.contributor.authorCoşkun, Emre-
dc.date.accessioned2019-12-22T09:35:49Z-
dc.date.available2019-12-22T09:35:49Z-
dc.date.issued2017-08-18-
dc.identifier.citationCoşkun E. (2017). Farklı sıcaklıklarla buğday (Triticum aestivum cv. Adana 99) kurutulmasında bazı kurutma parametreleri ile fiziksel ve mekaniksel özelliklerin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uluadağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/3869-
dc.description.abstractYapılan bu çalışmada buğdayın sıcak hava akımı ile kurutulmasında kurutma parametreleri belirlenmiştir. Denemeler "Sıcak Hava Kurutma Düzeneği'nin" bulunduğu Uludağ Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü "Kurutma-Soğutma ve Biyolojik Materyal" laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Denemeler, 1 m/s sabit hava çıkış hızında dört farklı sıcaklık değeri (50, 60, 70 ve 80 °C) kullanılmıştır. Yaş baza (y.b.) göre %25,5 nem içeriğine sahip buğday örnekleri, güvenli depolama nemi olan %12 nem değerine kadar kurutulmuştur. Dört farklı sıcaklık uygulamasında gerçekleştirilen denemelerde kurutma hızı, enerji tüketimi, kurutma özellikleri, maliyet ve çimlenme parametreleri incelenmiştir. Ayrıca, kurutulmuş ve kurutulmamış buğday tanelerinin farklı malzemeler üzerindeki yuvarlanma açıları, statik sürtünme katsayıları ile bazı fiziksel ve mekaniksel özellikleri araştırılmıştır. Sonuç olarak, kurutma süresi, enerji tüketimi ve maliyet açısından en iyi sonuçlar 80 °C sıcaklık uygulaması ile elde edilmiştir. Ancak artan kurutma sıcaklığı uygulamalarının çimlenme hızı ve çimlenme gücü üzerinde olumsuz etkileri belirlenmiştir.tr_TR
dc.description.abstractIn this study, wheat drying parameters in hot-air drying were determined. Experiments have been performed in " the hot air drying mechanism "which is at the " drying-cooling and biological materials" laboratory. The experiments were made with 1 m/s constant air velocity at different temperatures (50, 60, 70 and 80 °C) and for moisture losses from 25.5% wet basis (w.b.) to 12% which is security storing humidity scale for wheat. Drying rate, energy consumption, drying characteristic, cost and germination parameters were determinated for four treatments temperatures. In addition, rolling angles, static friction coefficients, and some physical and mechanical properties of dried and undried wheat were determined on different materials. In conclusion, the best results of drying time, energy consumption and cost parameters were obtained at the 80 °C. However, the negative effects of increased drying temperature were determined on germination rate and vigor.en_US
dc.format.extentVII, 37 sayfatr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectBuğdaytr_TR
dc.subjectKurutma hızıtr_TR
dc.subjectEnerji tüketimitr_TR
dc.subjectMaliyettr_TR
dc.subjectÇimlemetr_TR
dc.subjectWheaten_US
dc.subjectDrying rateen_US
dc.subjectEnergy consumptionen_US
dc.subjectDrying costen_US
dc.subjectGerminationen_US
dc.titleFarklı sıcaklıklarla buğday (Triticum aestivum cv. Adana 99) kurutulmasında bazı kurutma parametreleri ile fiziksel ve mekaniksel özelliklerin incelenmesitr_TR
dc.title.alternativeInvestigation of some drying parameters, physical and mechanical properties for wheat (Triticum aestivum cv. Adana 99) drying at different temperaturesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr_TR
dc.contributor.departmentludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Biyosistem Mühendisliği Anabilim Dalı.tr_TR
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
497172.pdf1.58 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons