Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/33683
Başlık: Modüler kompozit enerji direklerinin tasarım, analiz ve üretimi
Diğer Başlıklar: Design, analysis and production of modular composite energy poles
Yazarlar: Deliktaş, Babür
Akoğlu, Mustafa
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı.
0000-0002-9606-2294
Anahtar kelimeler: Sonlu elemanlar analizi
Kompozit
Kompozit üretimi
Abaqus
Finite elements
Analysis
Composite
Composite fabrication
Yayın Tarihi: 7-Ağu-2023
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Akoğlu, M. (2023). Modüler kompozit enerji direklerinin tasarım, analiz ve üretimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Bu tez kapsamında, modüler kompozit enerji direklerinin tasarımı, malzeme seçimi, üretimi ve performans analizi üzerinde yoğunlaşılmıştır. Sonuçlar, enerji iletim endüstrisindeki uzmanlara, araştırmacılara ve karar vericilere, modüler kompozit enerji direklerinin potansiyelini değerlendirmeleri ve enerji altyapısının sürdürülebilirliğini artırmak için stratejik adımlar atmaları konusunda yol gösterecektir. Bu çalışma, daha önceden geleneksel olarak yekpare olarak kullanılan modellere alternatif olunması için çalışılmıştır. Bu şekilde direklerin naklinde ve bakımında çalışmalar yapılabilecektir. Modüler kompozit enerji direklerinin öncelikle betonarme direk için referans model oluşturularak geliştirilmek için modeller oluşturulmuş ve sonlu elemanlar analizleri yapılmıştır. Bu çalışma sonucunda modüler kompozit direk için sonlu elemanlar modeli ile hafiflik ve dayanım konusunda en uygun model seçilmiştir ve bu model elyaf sarma yöntemi ile üretilmiştir.
In this thesis, the design, material selection, production and performance analysis of modular composite energy poles are focused on. The results will guide experts, researchers and decision makers in the power transmission industry to assess the potential of modular composite energy pylons and take strategic steps to improve the sustainability of energy infrastructure.In this study, it was tried to be an alternative to the models that were traditionally used as a monolith. In this way, it will be possible to work on the transportation and maintenance of the poles.Models were created and finite element analyzes were made in order to develop modular composite energy poles by first creating a reference model for the reinforced concrete pole. As a result of this study, the finite element model and the most suitable model in terms of lightness and strength were selected for the modular composite pole and this model was produced by the fiber winding method.
URI: http://hdl.handle.net/11452/33683
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Mustafa_Akoğlu.pdf3.81 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons