Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/33528
Başlık: Bilecik Müzesi’ne kayıtlı Roma ve Bizans dönemi metal takı ve süs eşyaları
Diğer Başlıklar: Roman and Byzantine period metal jewellery and ornaments registered in Bilecik Museum
Yazarlar: Şahin, Mustafa
Karaca, Şükrü Can
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Arkeoloji Anabilim Dalı/Klasik Arkeoloji Bilim Dalı.
0000-0002-5080-378X
Anahtar kelimeler: Bilecik Müzesi
Bilecik
Roma dönemi
Geç Roma dönemi
Bizans dönemi
Kuyumculuk
Takı
Metal
Süs eşyaları
Bilecik Museum
Roman period
Late Roman period
Byzantine period
Metal
Jewelry
Jewellery
Ornaments
Yayın Tarihi: 21-Haz-2023
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Karaca, Ş. C. (2023). Bilecik Müzesi’ne kayıtlı Roma ve Bizans dönemi metal takı ve süs eşyaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Özet: Bu tez çalışması kapsamında Bilecik Müzesi’ne kayıtlı 71 adet takı-süs eşyası değerlendirmeye alınmıştır. Bu eserlerin büyük bir bölümünün müsadere ve devir ile müze envanterine kaydedilmiş olmasından dolayı konteks olarak değerlendirmek mümkün olmamıştır. Ayrıca birçoğunun bulunduğu yer ile ilgili ne yazık ki elimizde veri bulunmamaktadır. Bu nedenle eserlerin değerlendirmesinde antik dönem kuyumculuk sanatının tipolojik ve stilistik gelişimine göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak yapım ve süsleme tekniklerinin erken dönemden başlayarak kronolojik olarak zaman zaman popülerlik kazanıp, zaman zaman da popülerliğini yitirmesi bu durumu zorlaştırmıştır. Yine de bizim eserlerimizde kullanılan yapım ve süsleme teknikleri ile eserlerin formları belirgindir. Bu eserlerin üretiminde dövme ve döküm tekniği uygulanmıştır. Süsleme tekniği olarak, kabartma, kazıma, delik işi, granülasyon, telkâri,taş kakma tekniklerinin kullanıldığı anlaşılmıştır.
In the scope of this thesis study, 71 pieces of jewelry and decorative itemsregistered in the Bilecik Museum have been evaluated Since most of these works wererecorded in the museum inventory with confiscation and transfer, it was not possible to evaluate them as context. Moreover, unfortunately, we lack data regarding the specific origins of many of these items. Fort his reason, evaluating the artifacts according to the typological and stylistic development of ancient jewelry art is necessary. However, thefact that construction and decoration techniques have gained and lost popularity overtime, starting from early periods, making it more complicated and maket he sutiation difficult to determine the chronological context. However, the construction and decoration techniques used in our artifacts are distinguishable. The production method semployed were forging and casting. As for the decorative techniques, it appears thatembossing, engraving, piercing, granulation, filigree work, and stone setting wereutilized.
URI: http://hdl.handle.net/11452/33528
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Şükrü_Can_Karaca.pdf4.05 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons