Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/32488
Title: Çocukluğun yeni medya üzerinden sosyolojik olarak incelenmesi
Other Titles: Sociological examination of childhood through new media
Authors: Keskin, Enes Battal
Hizmetçi, Nimet Sağır
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Sosyoloji Anabilim Dalı.
0000-0002-0966-0158
Keywords: Çocukluk
Yeni medya
You tube
Tüketim
Küreselleşme
Childhood
New media
Youtube
Consumption
Globalization
Issue Date: 21-Feb-2023
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Hizmetçi, N. S. (2023). Çocukluğun yeni medya üzerinden sosyolojik olarak incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Abstract: Çocukluk, tarih boyunca her çağın paradigmasına, ekonomik sistemine ve teknolojik imkanlarına bağlı olarak değişimler göstermiştir. Buradan hareketle çocukluğa etki eden güncel faktörler dikkate alınarak çocukluğun bugünkü seyrine yönelik bir araştırma amaçlanmıştır. Bu çalışmada, her çağda farklı şekillerde inşa edilmiş çocukluğun günümüzün hakim paradigması bağlamında nasıl şekillendiği, yeni medya platformu olan YouTube’ta içerik üreticisi çocuklar özelinde incelenmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Seçilen dört YouTube çocuk kanalı, eleştirel söylem analizi ile incelenmiştir. Bu anlamda tüketim ve küreselleşme olguları öne çıkmıştır. Ulaşılan nihai bulgular, çeşitli temalara ait başlıklar altında sosyolojik bir çerçevede ayrıntılı bir şekilde yorumlanmıştır.
The conception of childhood has undergone significant changes throughout history, depending on the paradigm, economic system and technological possibilities of each age. This thesis aims to study how the childhood has transformed today depending on the current factors affecting it. It mainly investigates the way the childhood has been shaped by today’s dominant paradigms within the specific context of the new media platform YouTube’s content producer children. For this purpose, the qualitative research method has been applied and four selected children's channels on YouTube have been examined using the critical discourse analysis technique. Throughout the research, the consumption and globalization become the prominent themes. The ultimate findings have been exposed to a detailed sociological interpretation under the titles of relevant themes.
URI: http://hdl.handle.net/11452/32488
Appears in Collections:Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nimet_Sağır_Hizmetçi.pdf2.53 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons