Please use this identifier to cite or link to this item:
http://hdl.handle.net/11452/32269
Title: | Sakarya ve Bilecik illerindeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının toprak ve bitki analizleri ile belirlenmesi |
Other Titles: | Determination of nutritional status of quince orchards around Sakarya and Bilecik region via soil and plant analysis |
Authors: | Başar, Haluk Tekin, Kaan Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü//Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı. 0000-0002-5110-4921 |
Keywords: | Ayva Sakarya Bilecik Toprak Yaprak Meyve Bitki besleme Quince Soil Leaf Fruit Plant nutrition |
Issue Date: | 9-Jan-2023 |
Publisher: | Bursa Uludağ Üniversitesi |
Citation: | Tekin, K. (2023). Sakarya ve Bilecik illerindeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının toprak ve bitki analizleri ile belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. |
Abstract: | Bu araştırma, Sakarya ve Bilecik illerindeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, ayva yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı Sakarya nehri havzasında belirlenen 40 adet bahçeden, büyüme döneminin başında ve gübreleme öncesinde farklı derinliklerden toprak, tam yapraklanma döneminde yaprak ve hasat olgunluğu döneminde meyve örnekleri alınmıştır. Araştırma verilerine göre üst toprakların büyük çoğunluğunun hafif alkalin, alt toprakların ise tamamının hafif alkalin olduğu, tekstür sınıfının ise değişkenlik gösterdiği ve örneklerin % 90’ının orta ve fazla kireçli olduğu görülmüştür. Organik madde içeriklerine göre üst toprak katmanın çoğunlukla orta ve iyi seviyede olduğu, bununla birlikte yüksek organik madde içeren bahçelerin de olduğu belirlenmiştir. Bahçe toprakları N içeriklerine göre % 72,5’i fazla ve çok fazla, diğerlerinin ise yeterli seviyede oldukları görülmüştür. İncelenen toprakların tümünde K, Ca ve Mg yeterli ve fazla seviyede oldukları belirlenmiştir. Araştırma bahçesi topraklarının alınabilir fosfor içeriklerinin % 85’inde yeterli ve fazla seviyede % 15’inde az seviyede olduğu görülmüştür. Yaprakların % 95’inin yeterli N içerdiği belirlenmiştir. P, K, Mg, Ca, Fe içeriklerinin genellikle yeter düzeyde, büyük kısmında Zn, % 15’inde Mn noksanlıkları olduğu anlaşılmıştır. This research was carried out to determine the nutritional status of quince orchards in Sakarya and Bilecik provinces. For this purpose, soil samples from different depths before fertilization, leaf samples during the full foliation period and fruit samples during the harvest maturity period were taken from 40 orchards determined in the Sakarya river basin, where quince cultivation is intense. According to their organic matter content, it was determined that the top soil layer is mostly at a medium and good level, and there are also gardens with high organic matter. It has been determined that 72,5 % of the garden soils have much and too much, and the remaining gardens have sufficient levels of total nitrogen. It was determined that K, Ca and Mg were at sufficient and excess levels in all orchards. It has been determined that the amount of available phosphorus in the soil is sufficient level and high level in 85 % of the gardens, and at a low level in 15 % of them. It was determined that 95 % of the gardens was sufficient N in all leaf samples. P, K, Mg, Ca, Fe contents are generally at sufficient levels. Zn deficiency was detected in most of the leaves, and Mn deficiency was detected in 15 % of the leaves. |
URI: | http://hdl.handle.net/11452/32269 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Kaan_Tekin.pdf | 2 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License