Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/32269
Başlık: Sakarya ve Bilecik illerindeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının toprak ve bitki analizleri ile belirlenmesi
Diğer Başlıklar: Determination of nutritional status of quince orchards around Sakarya and Bilecik region via soil and plant analysis
Yazarlar: Başar, Haluk
Tekin, Kaan
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü//Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Anabilim Dalı.
0000-0002-5110-4921
Anahtar kelimeler: Ayva
Sakarya
Bilecik
Toprak
Yaprak
Meyve
Bitki besleme
Quince
Soil
Leaf
Fruit
Plant nutrition
Yayın Tarihi: 9-Oca-2023
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Tekin, K. (2023). Sakarya ve Bilecik illerindeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının toprak ve bitki analizleri ile belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Bu araştırma, Sakarya ve Bilecik illerindeki ayva bahçelerinin beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, ayva yetiştiriciliğin yoğun olarak yapıldığı Sakarya nehri havzasında belirlenen 40 adet bahçeden, büyüme döneminin başında ve gübreleme öncesinde farklı derinliklerden toprak, tam yapraklanma döneminde yaprak ve hasat olgunluğu döneminde meyve örnekleri alınmıştır. Araştırma verilerine göre üst toprakların büyük çoğunluğunun hafif alkalin, alt toprakların ise tamamının hafif alkalin olduğu, tekstür sınıfının ise değişkenlik gösterdiği ve örneklerin % 90’ının orta ve fazla kireçli olduğu görülmüştür. Organik madde içeriklerine göre üst toprak katmanın çoğunlukla orta ve iyi seviyede olduğu, bununla birlikte yüksek organik madde içeren bahçelerin de olduğu belirlenmiştir. Bahçe toprakları N içeriklerine göre % 72,5’i fazla ve çok fazla, diğerlerinin ise yeterli seviyede oldukları görülmüştür. İncelenen toprakların tümünde K, Ca ve Mg yeterli ve fazla seviyede oldukları belirlenmiştir. Araştırma bahçesi topraklarının alınabilir fosfor içeriklerinin % 85’inde yeterli ve fazla seviyede % 15’inde az seviyede olduğu görülmüştür. Yaprakların % 95’inin yeterli N içerdiği belirlenmiştir. P, K, Mg, Ca, Fe içeriklerinin genellikle yeter düzeyde, büyük kısmında Zn, % 15’inde Mn noksanlıkları olduğu anlaşılmıştır.
This research was carried out to determine the nutritional status of quince orchards in Sakarya and Bilecik provinces. For this purpose, soil samples from different depths before fertilization, leaf samples during the full foliation period and fruit samples during the harvest maturity period were taken from 40 orchards determined in the Sakarya river basin, where quince cultivation is intense. According to their organic matter content, it was determined that the top soil layer is mostly at a medium and good level, and there are also gardens with high organic matter. It has been determined that 72,5 % of the garden soils have much and too much, and the remaining gardens have sufficient levels of total nitrogen. It was determined that K, Ca and Mg were at sufficient and excess levels in all orchards. It has been determined that the amount of available phosphorus in the soil is sufficient level and high level in 85 % of the gardens, and at a low level in 15 % of them. It was determined that 95 % of the gardens was sufficient N in all leaf samples. P, K, Mg, Ca, Fe contents are generally at sufficient levels. Zn deficiency was detected in most of the leaves, and Mn deficiency was detected in 15 % of the leaves.
URI: http://hdl.handle.net/11452/32269
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Kaan_Tekin.pdf2 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons