Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/32218
Başlık: Physical and chemical properties of Pekmez (Molasses) produced with different grape cultivars
Diğer Başlıklar: Farklı üzüm çeşitleri ile üretilen pekmezlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri
Yazarlar: Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü.
Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.
Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi/Kimya Bölümü.
0000-0003-1508-0181
0000-0002-6637-7666
0000-0002-6947-2167
0000-0002-9381-0410
Türkben, Cihat
Suna, Senem
İzli, Gökçen
Uylaşer, Vildan
Demir, Cevdet
AFR-1890-2022
AAR-2849-2020
AAG-8410-2021
AAQ-8178-2020
ABA-2005-2020
6506365712
55512747500
57190170051
8228159700
7003565902
Anahtar kelimeler: Agriculture
Grape
Antioxidant activity
Phenolic composition
Mineral
Pekmez
Rheological properties
Üzüm
Antioksidan aktivite
Fenolik kompozisyonu
Yayın Tarihi: 13-Nis-2015
Yayıncı: Ankara Üniversitesi
Atıf: Türkben, C. vd. (2016). "Physical and chemical properties of Pekmez (Molasses) produced with different grape cultivars". Journal of Agricultural Sciences-Tarım Bilimleri Dergisi, 22(3), 339-348.
Özet: In this study, some physical and chemical properties of pekmez samples produced using the traditional method with fourteen different grape cultivars were investigated. The water-soluble dry matter, pH, titratable acidity and hydroxymethylfurfural (HMF) content of the samples were determined to be 66.19-80.57%, 3.59-5.23, 0.27-1.81 g 100 g(-1) and 5.93-762.22 mg kg(-1), respectively. The mean fructose and glucose contents of the pekmez samples were determined to be 28.42 g 100 g(-1) and 31.67 g 100 g(-1), respectively. The densities and electrical conductivities varied between 1.33-1.43 g cm(-3) and 1.96-4.51 mS cm(-1), respectively. The content of the macro element K identified in the pekmez samples (4449.86 mg kg(-1)) was greater than that of Ca (1275.52 mg kg(-1)), P (369.96 mg kg(-1)), Mg (344.79 mg kg(-1)) and Na (119.56 mg kg(-1)). The pekmez samples have antioxidant activities, ranging between 38.20 to 64.45 mu mol TE g(-1). Six phenolic compounds, caffeic acid, ellagic acid, ferulic acid, gallic acid, p-coumaric acid and rutin hydrate, were identified in the pekmez samples, and significant differences were observed between samples (P<0.01).
Bu çalışmada on dört farklı üzüm çeşidinden geleneksel olarak üretilen pekmez örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Örneklerin suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titrasyon asitliği ve hidroksimetilfurfural (HMF) içerikleri sırasıyla % 66.19-80.57, 3.59-5.23, 0.27-1.81 g 100 g(-1) ve 5.93-762.22 mg kg(-1) olarak belirlenmiştir. Pekmez örneklerinin ortalama fruktoz ve glikoz içerikleri sırasıyla 28.42 g 100 g(-1) ve 31.67 g 100 g(-1) olarak saptanmıştır. Yoğunluk ve elektriksel iletkenlik değerlerinin sırasıyla 1.33-1.43 g cm-3 ve 1.96-4.51 mS cm(-1) aralığında olduğu belirlenmiştir. Pekmez örneklerinde belirlenen makro element K miktarı (4449.86 mg kg(-1)), Ca (1275.52 mg kg (-1)), P (369.96 mg kg (-1)), Mg (344.79 mg kg (-1)) ve Na (119.56 mg kg -1) miktarından daha olmuştur. Pekmez örneklerinin antioksidan aktivitesi 38.20 ile 64.45 μmol TE g (-1) aralığında değişmiştir. Pekmez örneklerinde kafeik asit, ellajik asit, ferulik asit, gallik asit, p-kumarik asit ve rutin hidrat olmak üzere altı adet fenolik bileşik tanımlanmış ve örnekler arasında önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir (P<0.01).
URI: https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001392
https://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/
http://hdl.handle.net/11452/32218
ISSN: 2148-9297
Koleksiyonlarda Görünür:Scopus
TrDizin
Web of Science

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Türkben_vd_2016.pdf606.08 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons