Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/31807
Title: Evaluation of drought tolerance in some kentucky bluegrass (Poa pratensis) cultivars
Other Titles: Bazı çayır salkım otu çeşitlerinin kuraklık toleranslarının değerlendirilmesi
Authors: Sadeghi, Leila
Arab, Mostafa
Etemadi, Nematollah
Yazdani, Navid
Keywords: Evaporation
Drought stress
Plant recovery
Turfgrass
Evaporasyon
Kuraklık stresi
Yenilenme
Çim
Issue Date: 8-Oct-2015
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Sadeghi, L. vd. (2015). "Evaluation of drought tolerance in some kentucky bluegrass (Poa pratensis) cultivars". Journal of Biological and Environmental Sciences, 9(26), 65-70.
Abstract: Drought stress is a major factor limiting the growth of turfgrasses and it has become a problem for turf management, as water availability for irrigation in urban areas is declining. Finding drought-tolerant turfgrasses will facilitate turf management for areas with limited water. This study was conducted to determine the morphological and physiological responses of five Kentucky bluegrass cultivars to drought stress. Treated cultivars were ‘Nutop’, ‘Merion’, ‘Georgetown’, ‘Crusade’ and ‘Barcelona’. A split-split design based on the completely randomized block in three replications was considered. Treatments were irrigated after 30, 50, 70, 90, 110, and 130 millimeter evaporation from class A pan. Drought stresses significantly reduced turf quality, relative water content (RWC), shoot lengths, shoot and root dry weights and number of days to complete leaf wilting, but increased electrolyte leakage (EL) and number of days to recover complete green canopy after re-watering. Under drought stress, ‘Nutop’ had higher RWC, shoot dry and fresh weights and shoot lengths than other cultivars. ‘Merion’ had faster recovery from drought stress and higher root weight. Overall, among five cultivars, ‘Nutop’ and ‘Georgetown’ were least and most affected by drought stress, respectively.
Kentsel alanlarda sulamanın azalması ile birlikte kuraklık stresi, çim alanların gelişimini etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Kuraklığa dayanıklı çim çeşitlerinin bulunması ile limitli su kaynakları bulunan bölgelerde çim yönetiminin daha kolay yapılması sağlanacaktır. Bu çalışmada beş çayır salkım out çeşidinin kuraklık stresine karşı morfolojik ve fizyolojik tepkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemeye alınan çeşitler “Nutop”, “Merion”, “Georgetown”, “Crusade”, ve “Barcelona”dır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olacak şekilde dizayn edilmiştir. Muamele grupları 30, 50, 70, 90, 110 ve 130 mm panevaporasyon yönteminden sonra sulanmıştır. Kuraklık stresi çim kalitesini, su içeriğini, sürgün uzunluğunu, sürgün ve kök kuru ağırlığını ve yaprak solma süresini önemli ölçüde azaltırken elektrolit sızıntısı ve solma sonrası yaprakların tekrar yeşerme süresini artırmıştır. Kuraklık stresi altında “Nutop” daha fazla su içeriği, kuru ve taze sürgün ağırlığı ve sürgün uzunluğuna sahip olmuştur. “Merion” ise daha hızlı yenilenme ve daha fazla kök ağırlığına sahip olmuştur. Genel olarak değerlendirildiğinde “Nutop” ve “Georgetown” çeşitleri kuraklık stresinden sırasıyla en az ve en çok etkilenen çeşitlerdir.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/497362
http://hdl.handle.net/11452/31807
ISSN: 1307-9530
1308-2019
Appears in Collections:2015 Cilt 9 Sayı 26

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
9_26_2.pdf333.05 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons