Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/31442
Başlık: Cam elyafı takviyeli polyesterlerin mekanik özellikleri ve uygulama alanları
Diğer Başlıklar: Mechanical properties and application areas of glass fiber reinforced polyesters
Yazarlar: Ülkü, Sedat
Şimşek, Ayhan
Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Makine Mühendisliği Anabilim Dalı.
Anahtar kelimeler: Cam elyaf
Glass fiber
Polyester
Yayın Tarihi: Oca-1986
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Şimşek, A. (1986). Cam elyafı takviyeli polyesterlerin mekanik özellikleri ve uygulama alanları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Bu çalışmada test malzemesi olarak piyasa adı neoxil olan polyester ile cam keçesi kullanılmıştır. Numuneler T. S. normlarına uygun 200 mm² kesit alanlı olarak hazırlandı ve saf polyester, 2, 3, 4, ve 6 kat cam keçeli polyester halinde döküldü. Elde edilen bu numunelerdeki cam keçe miktarının değişmesiyle mukavemetteki değişim gözlendi. Bu durumda numunelerin kopma kuvveti saf polyesterde 260 kg iken cam keçe miktarının artmasıyla kopma kuvveti 1200 kg' a çıkmıştır. Ayrıca numunelerin dökülmesi esnasında çekme miktarı saf polyesterde %3 iken cam keçesi takviyelendirilmesiyle %0, 4 miktarına düşmüştür. Deneysel çalışmalarımızda cam elyafı ile takviyelendirilmiş polyesterin statik ve dinamik elastisite modüllerinin bulunuşu esas alınmıştır. Statik elastisite modülünün bulunması için çekme cihazından faydalanılmış ve saf polyester için 171, 5 kg/cm² olan çekme mukavemeti cam keçe miktarı arttıkça çekme mukavemeti artarak 6 kat cam keçeli polyester için 544 kg/cm²' yi bulmuştur. Bu sonuçlardan faydalanılarak statik elastisite modülü saf polyester için 25. 220 kg/cm² iken 6 kat cam keçeli polyester için 64.000 kg/cm² bulunmuştur. Dinamik elastisite modülünün bulunuşu için Ultrasonik test cihazı kullanılmış ve elde edilen sonuçlar saf polyester için 60.395 kg/cm² bulunurken 6 kat cam keçeli polyester için 73.807 kg/cm² bulunmuştur. Bu tez çalışması sonunda plastiklerin takviyelendirilmesiyle özelliklerinde çok iyi bir düzelme olacağı elde edilmiştir. Bu sonuçlar plastiklerin diğer malzemelerle mukayese edilebileceğini göstermiştir.
A type of polyester, known commercially as neoxil and chopped strand mat glass have been used as test materials in this study. The samples have been prepared in accord with the Turkish Standards, as pieces of 200 mm² sectional area and the test samples have been casted pure polyester with 2, 3, 4, and 6 chopped strand mat glass layers in it. A charge in the strength of the samples have been observed as the number of the chopped strand mat glass layers changed such that. The breaking strength which was 260 kg. in pure polyester is increased to 1200 kg. by increasing number of the chopped strand mat glass layers. Furthermore, the amount of shrinkage is decreased to 0,4 % for the multi-layer chopped strand mat glass samples from what has been 3% for the pure polyester. The appointment of the dynamic and static elasticity constants of the polyester strengthened with chopped strand mat layers is the main purpose of this study. The pulling device has been used in the appointment of the static elasticity constant The strength of pure polyester is found as 171,5 kg/cm² and as the number of the chopped strand mat glass layers increased a value of 544 kg/cm² is achieved for the six layers sample. Using these results the constants of the static elasticity is calculated to be 25220 kg/cm² for pure polyester and 64000 kg/cm² for six layer chopped strand mat glass strengthened polyester. The ultrasonic test device is used in finding the dynamic elasticity constants. The results are 60395 kg/cm² for pure polyester and 73807 kg/cm² for the six layer chopped strand mat glass strengthened polyester.
URI: http://hdl.handle.net/11452/31442
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
FEY_00641.pdf
  A kadar 2099-12-31
2.86 MBAdobe PDFGöster/Aç Bir kopya isteyin


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons