Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız:
http://hdl.handle.net/11452/31425
Başlık: | Bursa ili merkezinde satışa sunulan süt tozlarının kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine araştırmalar |
Diğer Başlıklar: | Determine the chemical and microbiological quality control of milk powder which presenting to consumption in center of Bursa |
Yazarlar: | Kurdal, Ekrem Baltaş, Ebru Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı. |
Anahtar kelimeler: | Süt tozu Mikrobiyolojik kalite Milk powders Microbiological quality |
Yayın Tarihi: | 1-Kas-1996 |
Yayıncı: | Uludağ Üniversitesi |
Atıf: | Baltaş, E. (1996). Bursa ili merkezinde satışa sunulan süt tozlarının kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine araştırmalar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. |
Özet: | Bu araştırma, Bursa ili merkezinde tüketime sunulan süt tozlarının, kimyasal ve mikrobiyolojik kalitesini saptamak amacıyla yapılmıştır. Materyal olarak 6 ayrı yerden 15' er gün arayla 10 kez, yani toplam 60 adet yağsız süt tozu örnekleri alınmış, en kısa sürede laboratuvar'a getirilmiş, bunların mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Yapılan araştırmada, toplam bakteri sayısı 1200 ile 10000 adet/gr arasında bulunmuştur. Bu değerler kaynaklarda verilen üst sınırın altındadır. Koliform bakterilerine sadece bir süt tozu çeşidinde farklı dönemlerde rastlanılmış, Staphylococus bakterilerine rastlanılmamış, küf ve mayalara ilişkin bulgular incelendiğinde en fazla 10 adet/gr oldukları görülmüş, böylece mikrobiyolojik açıdan süt tozlarının kalitesinin iyi olduğuna karar verilmiştir. Kimyasal analiz sonuçlarına göre, Nem oranları % 3,3 - 6.0, Kül % 5,9 -8,3, Titrasyon asitliği % 0,1 - 0,33, Protein % 30- 40: Süt yağı % 0,8 - 1, Laktoz % 45-52, Çözünürlükleri (Erime Yetenekleri)'% 92 - 95 düzeyindedir. Böylece kimyasal açıdan süt tozlarının genelde erime yetenekleri, laktoz ve protein oranları, diğer kaynaklardaki verilerle karşılaştırıldığında düşük, nem ve titrasyon asitlikleri yüksek bulunmuştur. Süt yağı oranları ise istenen değerde olmasına karşın bununla ilgili yabancı kaynaklar ile karşılaştırıldığında elde edilen değerlerin, kaynaklarda verilen sonuçlardan yüksek olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda, süt tozlarının, mikrobiyolojik açıdan kaliteli olduğu, kimyasal özelliklerinin ise iyi olmadığı, süt tozlarının depolanması, ambalajlanması ve işleme tekniklerine özen gösterilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır. This research was made in order to determine the chemical and microbiological quality control of milk powder which presenting to consumption in center of BURSA. İn this study, six different kind of non fat milk powders were used. All of them were investigated ten times by chemical and microbiological methods. Total bacteria count; have been found between 1200-10000, Coliforın bacteria count have been found only one kind of non fat milk powder in different times. Staphylococcus bacteria haven't been found in this study, mould and yeast count have been found mostly 10 number. Therefore quality control of nonfat milk powders as a microbiological have been found suitable. İn chemical analysis, moisture results, have been found between % 3.3-4.9, ash results have been found between % 5.9-8.3, titration acid have been found between % 0.1-0.33, protein results have been found between % 30-40, fat analysis results have been found between % 0.8-1, total soluble substance have been found between % 92-95 and laktose (sugar) have been found % 42-52 Therefore, soluble ability, Laktose and Protein at milk powders have been found usualy less numbers and titration acids of milk powders have been found more numbers. Fat quality usualy have been found suitable but if we compare the results with foreign literacure, results have been found less numbers. As a result, this study showed, mikrobiological quality control of milk powder's are suitable but chemical results are not suitable. During the milk powders prossesing must be cheched with storage, package and prosesing technics of milk powders. |
URI: | http://hdl.handle.net/11452/31425 |
Koleksiyonlarda Görünür: | Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree |
Bu öğenin dosyaları:
Dosya | Açıklama | Boyut | Biçim | |
---|---|---|---|---|
FEY_00482.pdf A kadar 2099-12-31 | 1.52 MB | Adobe PDF | Göster/Aç Bir kopya isteyin |
Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License