Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/31185
Başlık: Production performance and various important behaviors performed by the apis mellifera scutellata bee race
Diğer Başlıklar: Üretim performansı ve apis mellifera scutellata arı ırkı tarafından gercekleştirilen çeşitli önemli davranışlar
Yazarlar: Tarekegn, Alayu
Faji, Mulisa
Abebe, Alemayehu
Anahtar kelimeler: A. m. scutellata
Honey yield
Hygiene
Absconding
Aggressiveness
Bal verimi
Hijyen
Kaçma
Saldırganlık
Yayın Tarihi: 21-Eki-2022
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Tarekegn, A. vd. (2022). ''Production performance and various important behaviors performed by the apis mellifera scutellata bee race''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 22(2), 211-226.
Özet: Honey bee colonies exhibit a wide range of behavioral variations depending on genetic origin and environmental factors. Therefore, the performance evaluation of honey bee races is critical to laying a foundation for future selection and improvement in Ethiopia. Thirty colonies of Apis mellifera scutellata (A. m. scutellata) similar in resources contained in the hive were kept in improved box hives and evaluated through various behaviors (i.e. Reproductive swarming tendency, foraging activity, defensive behavior, hygienic behavior, brood population, honey production, and absconding behavior) during the active season and dearth season. In the study area, the A. m. scutellata race has a higher swarming tendency in the active season, with up to 3.42 queen caps per hive prepared per year. Defensive behavior during the active season takes an average of 25.41 seconds after disturbances and follows up to a 212.20-meter distance. But during the dearth season, the colony slightly took a long time to reach aggressiveness after disturbance (31.28 seconds) and followed the observer for a short distance (45.58 meters). The closed brood production is higher (149 units per hive) during the active season and nectar production units per hive are reduced by 50% as compared to the dearth season. The yielding performance of the race per frame ranged from 1.3 kg to 1.5 kg, and an average of 14 kg of honey per harvest. The A. m. scutellata exhibited an absconding tendency of 34.5% if there was any disruption. A. m. scutellata showed good performance in hygienic behaviors (>95%), but undesirable behaviors in defensive behavior, and swarming tendencies make it difficult to manage honey bees. However, the race has good performance in foraging and hygienic behaviors. Further, studies of the honey bee race through selection and breeding could be conducted to reduce the higher defensive and swarming tendency of A. m. scutellata to improve production performance.
Bal arısı kolonileri, genetik kokene ve cevresel faktorlere bağlı olarak cok ceşitli davranış farklılıkları sergiler. Bu nedenle, bal arısı ırklarının performans değerlendirmesi, Etiyopya'da gelecekteki secim ve iyileştirme icin bir temel oluşturmak icin kritik oneme sahiptir. Kovanda bulunan kaynaklara benzer otuz Apis mellifera scutellata kolonisi geliştirilmiş kutu kovanlarda tutuldu ve aktif mevsim ve kıtlık mevsimi boyunca ceşitli davranışlarla değerlendirildi (orn; ureme, oğul eğilimi, yayılma davranışı, savunma, hijyenik davranış, yavru ve bal uretimi ve kovan terk). İnceleme alanında A. m. scutellata ırkı, aktif sezonda, kovan başına yılda 3,42 ana yuksuğu hazırlamasıyla, daha yuksek bir oğul verme eğilimine sahiptir. Aktif sezonda savunma davranışı, rahatsızlıklardan sonra ortalama 25.41 saniye suruyor ve 212.20 metrelik bir mesafeyi takip etmektedir. Ancak kıtlık mevsiminde, koloninin rahatsızlıktan sonra saldırganlığa ulaşması biraz uzun surmekte (31.28 saniye) ve gozlemciyi kısa bir mesafe (45.58 metre) takip etmektedir. Aktif sezonda kapalı kulucka uretimi daha yuksektir (kovan başına 149 unite) ve kovan başına nektar uretimi kıtlık donemine gore %50 azalmıştır. Cerceve başına verim performansı 1,3 kg ile 1,5 kg arasında değişmekte ve hasat başına ortalama 14 kg bal alınmıştır. A. m. scutellata, herhangi bir rahatsızlık olması durumunda %34.5'lik bir kacma eğilimi sergilemektedir. Bunun yanında hijyenik davranışlarda iyi performans gostermekte (>%95), ancak savunma davranışında istenmeyen davranışlar ve oğul verme eğilimleri bal arılarını yonetmeyi zorlaştırmaktadır. Bununla birlikte, ırk, yayılma ve hijyenik davranışlarda iyi bir performansa sahiptir. Ayrıca, gelecekte seleksiyon ve ıslah calışmaları ile savunma ve oğul verme eğilimi azaltılarak uretim performansını artırılabilir.
URI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.1181552
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2677129
http://hdl.handle.net/11452/31185
ISSN: 2687-5594
Koleksiyonlarda Görünür:2022 Cilt 22 Sayı 2

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
22_2_9.pdf4.2 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons