Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/30875
Başlık: Roger Garaudy’nin din felsefesi
Diğer Başlıklar: Roger Garaudy's philosophy of religion
Yazarlar: Çetin, İsmail
Sulhan, Mehmet
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı/Din Felsefesi Bilim Dalı.
0000-0003-1527-498X
Anahtar kelimeler: Roger Garaudy
Din felsefesi
Tanrı
Sosyalizm
Marksizm
Philosophy of religion
God
Socialism
Marxism
Yayın Tarihi: 25-Kas-2022
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Sulhan, M. (2022). Roger Garaudy’nin din felsefesi. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Özet: Bu çalışmamızda Roger Garaudy’nin din felsefesi tasavvuru ele alınmıştır. Tez giriş bölümü, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte Garaudy’nin hayatı, eserleri, hakkında yapılan akademik çalışmalar, düşünce dünyası, ona yöneltilen bazı eleştiriler ve düşünürün İslam dünyasına eleştirileri gibi konular ele alınmıştır. Yazarın hayat hikâyesini anlatırken onun düşünce serencamı ile bağlantılı bir şekilde konuyu ele almaya gayret ettik. Ayrıca tezin yazımında dikkate alınan yöntem hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Garaudy’nin bazı kavramlara bakışı ele alınmıştır. Bu konuda özellikle Marksizm, sosyalizm, kapitalizm ve medeniyetler diyaloğu başta olmak üzere yazarın önem verdiği bazı kavramlar tahlil edilmiştir. İkinci bölümde çalışmamızın ana teması olan Garaudy’nin din felsefesi ve bu bağlamdaki düşünceleri etraflıca işlenmiştir. Din, felsefe, Tanrı ve benzeri olgular üzerine detaylı bir araştırma yapılmıştır. Üçüncü bölümde, Garaudy’nin din tanımı ile beraber İslamiyet, Yahudilik, Hristiyanlık ve diğer dinlere yaklaşımı incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise çalışmamızda vardığımız sonuçları belirttik. Biz de son yüzyılın şahidi kabul edilen, dava adamı ve Müslüman bir filozof olan düşünürün, ülkemiz akademi çevreleri tarafından yeterince tanınmadığı ve hakkında yapılan çalışmaların yetersiz olduğu kanaati oluşmuştur. Onun hakkında ülkemizde yüksek lisans düzeyinde birkaç çalışma yapılmış; fakat Garaudy gibi bir fikir adamı için bu çalışmaların yeterli olmadığını düşündük. Bu düşünce doğrultusunda, doktora seviyesinde bir çalışma yapmayı uygun gördük.
In this study, Roger Garaudy's conception of philosophy of religion is examined. The thesis consists of an introduction, three chapters and a conclusion. The introduction includes Garaudy's life, works, academic studies about him, his thought, criticisms of his work, and his criticisms of the Islamic world discussing his biography, I deal with the subject in connection with his thought. In this chapter, I also discuss the methods in writing this thesis. In the first chapter, I examine some concepts that are important to Garaudy, especially Marxism, socialism, capitalism and the dialogue of civilizations, In the second part, I investigate Garaudy's philosophy of religion, which is the main theme of our study, and his thoughts in this context, especially on religion, philosophy, God and similar phenomena. In the third chapter, I examine Garaudy's approach to Islam, Judaism, Christianity and other religions along with his definition of religion. In the conclusion part, I conclude that the thinker, who is accepted as a witness of the last century, a litigator and a Muslim philosopher, is not sufficiently known by the academic circles in Turkey. There are a few graduate level studies on his work in our country, but an intellectual like Garaudy deserves more attention. This is why, I conducted this study.
URI: http://hdl.handle.net/11452/30875
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Doktora Tezleri / PhD Dissertations

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Mehmet_Sulhan.pdf1.99 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons