Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/29370
Title: Teknolojik yayılma, inovasyon ve verimlilik: Firma düzeyinde ampirik bir analiz
Other Titles: Technological spillover, innovation, and productivity: An empirical analysis at the firm level
Authors: Tuncel, Cem Okan
Oktay, Deniz
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/İktisat Anabilim Dalı.
0000-0001-8872-3606
Keywords: Ar&Ge
İnovasyon
Verimlilik
Bilgi yayılmaları
CDM modeli
R&D
Innovation
Productivity
Knowledge spillovers
CDM model
Issue Date: 24-May-2022
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Oktay, D. (2022). Teknolojik yayılma, inovasyon ve verimlilik: Firma düzeyinde ampirik bir analiz. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Abstract: İnovasyon, firma performansının ve uzun dönemli iktisadi büyümenin en önemli kaynaklarından biridir. İnovasyon sürecinde ortaya çıkan teknolojik bilginin rekabetçi ve dışlanabilir olmaması ortaya çıktıktan sonra diğer birimler tarafından da kullanılmasına sebep olmaktadır. Bilgi yayılmaları olarak adlandırılan bu olgu firmaların inovasyon faaliyetlerini ve performanslarını farklı şekillerde etkilemektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı Türkiye’deki imalat ve hizmet firmalarında sektör içi teknolojik bilgi yayılmalarının inovasyon yatırımına, inovasyon çıktısına ve verimliliğe olan etkisini incelemektedir. TÜİK Yenilik Araştırması mikro veri seti ve Crépon, Duguet ve Mairesse (1998) tarafından geliştirilen CDM Modeli kullanılarak ulaşılan bulgular imalat sanayi firmalarında yayılmaların inovasyon yatırım kararı alma olasılığını ve inovasyon yatırım düzeyini düşürdüğü, ürün ve süreç inovasyonlarının olasılıklarını artırdığı, verimliliği ise doğrudan etkilemediği görülmektedir. Hizmet firmalarında ise yayılmaların inovasyona ve verimliliğe etkisi gözlemlenememiştir.
Innovation is one of the most important sources of firm performance and long run economic growth. The fact that the technological knowledge emerging in the innovation process is non-rivalry and non-excludable allows it to be used by other agents after it was created. This phenomenon, which is called knowledge spillovers, affects innovation activities and performances of firms in different ways. In this context, the aim of the study is to examine the impact of intra-sectoral technological knowledge spillovers on innovation investment, innovation outcome, and productivity in manufacturing and service firms in Turkey. The findings obtained by using TURKSTAT Innovation Survey micro dataset and the CDM Model developed by Crépon, Duguet and Mairesse (1998) indicate that spillovers reduce the probability of innovation investment decision and the level of innovation investment, increase the probability of product and process innovations but do not affect productivity directly in manufacturing firms. In service firms, however, the effect of spillovers on innovation and productivity was not observed.
URI: http://hdl.handle.net/11452/29370
Appears in Collections:Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Deniz_Oktay.pdf1.07 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons