Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/27797
Title: Doğum eylemi yönetiminde intrapartum ultrason değerlendirme
Other Titles: Intrapartum ultrasound evaluation in labor management
Authors: Özerkan, Kemal
Gökalp, Tuğçe
Bursa Uludağ Üniversitesi/Tıp Fakültesi/Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.
Keywords: Sezeryan
Gebeler
Ultrasonografi
Doğum
Caesarean section
Pregnant women
Ultrasonography
Parturition
Issue Date: 2019
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Gökalp, T. (2019). Doğum eylemi yönetiminde intrapartum ultrason değerlendirme. Yayınlanmamış tıpta uzmanlık tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Abstract: AMAÇ: Çalışmamızın amacı CPD nedeni ile yapılan sezeryanı öngörebilecek ve erken tanı için predikte edici faktör olabilecek ultrasonografik bir parametre ile değerlendirmekti. Vajinal muayene ile belirlediğimiz başın pozisyonunun ultrasonografik olarak doğruluğunu değerlendirdik ve aldığımız ölçümlerin doğum eylemi zamanına etkisini kıyaslamayı amaçladık. MATERYAL - METOD: Çalışma prospektif bir çalışma olarak dizayn edilmiştir. Çalışmada olgular Nisan 2018 – Nisan 2019 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında doğumhaneye başvuran gebeler arasından seçilmiştir. Çalışma grubu 49 nullipar, 29 multipar doğum eylemindeki gebeden oluşmaktadır. Hastalar doğum eyleminin başlangıcında 3 santimetre servikal dilatasyon mevcutken ve eylemin ilerleyişi esnasında 6 santimetre servikal dilatasyon mevcutken ultrasonografi ile değerlendirlmiştir. Ultrasonografi ile Baş-simfizis mesafesi, baş pozisyonu, fetal yüze ait yapılar, asinklitzm ve çaput succedenaum oluşumu değerlendirilmiştir. Bu veriler toplandıktan sonra ultrason bulguları, eylem süresi ve operatif doğum gerekliliği arasındaki faktörlerle ilişkisini incelemeye yönelik istatiksel analiz yapıldı. İstatistik çalışmalar SPSS 21.0 ile gerçekleştirilmiştir. SONUÇLAR: Baş-simfizis mesafesi ile fetal başın pelvise girişini değerlendirdik. 3 cm servikal dilatasyon varlığında BSM 22.2 mm üzerinde; 6 cm servikal dilatasyon varlığında ise BSM 12.2 mm’ nin üzerinde olan hastalarda CPD nedenli sezaryen riskinin daha yüksek olduğunu gözlemledik (p:0.039, p:0.012). Vajinal muayene doğruluğunu karşılaştırdığımızda 3 cm servikal dilatasyon varlığında baş-simfizis mesafesinin 22.2 mm’nin üzerinde olan gebelerde yapılan vajinal muayene ve ultrasonografi ile belirlenen baş pozisyonu istatiksel olarak anlamlı derecede farklılık gösterdi (p:0,001). Fetal yüze ait yapıların ultrasonografik olarak gösterilmesi bir doğum şekli ile korelasyon göstermedi (p: 0,86). Rotasyonunu doğru yapan grupta sıklıkla vajinal doğum gerçekleşirken, rotasyonunu yapmayan grupta CPD nedenli sezaryen oranları artmış gözlendi (p: 0.001). Asinklitizm ve caput succedenaum varlığını ultrasonografik olarak görüntülediğimiz hastalarda CPD nedeni ile sezaryen riski artmış bulundu (p:0.001, p:0.001) TARTIŞMA: Hastaları baş-simfizis mesafesi, rotasyon, caput succedaneum ve asinklitizm varlığı ile ultrasonografik olarak değerlendirdiğimizde yaptığımız logistic regresyon analizine göre CPD nedenli sezaryeni %70,8 oranında öngörebiliriz. Risk 6 faktörü olduğunu öngördüğümüz parametrelerin ultrasonografik olarak varlığı, eylemin arrestinin gözlendiği hastalarda tanıyı desteklemekte faydalıdır.
MATERIAL AND METHODS: The study was designed as a prospective study. In the study, the cases were selected from the pregnant women who applied to the maternity ward between April 2018 and April 2019 in Uludag University Medical Faculty Obstetrics and Gynecology Department. The study group consisted of 49 nullipara and 29 multiparous women. Patients had cervical dilatation of 3 centimeters at the beginning of labor and 6 centimeters of cervical dilatation during the progress of the action. The head-symphysis distance, head position, fetal facial structures, asciticum and diachecrecaum formation were evaluated by ultrasonography. After the data were collected, a statistical analysis was performed to investigate the relationship between ultrasound findings, duration of action and necessity of operative delivery. Statistical studies were performed with SPSS 21.0. RESULTS: We evaluated the head-symphysis distance and fetal head access to pelvis. BSM 22.2 mm in the presence of 3 cm cervical dilatation; In the presence of 6 cm cervical dilatation, the risk of CPD-induced cesarean section was higher in patients with BSM above 12.2 mm (p: 0.039, p: 0.012). When we compared the accuracy of vaginal examination, the head position, which was determined by vaginal examination and ultrasonography in pregnant women who had head-symphysis distance above 22.2 mm in 3 cm cervical dilatation, showed statistically significant difference (p: 0.001). The ultrasonographic presentation of the structures of the fetal face did not correlate with the mode of delivery (p: 0.86). While the vaginal delivery was frequently performed in the group that performed the rotation correctly, the cesarean section rates due to CPD increased in the group that did not rotate (p: 0.001). The risk of caesarean section was found to be increased in patients who underwent ultrasonography by the presence of ascliticism and caput succedenaum (p: 0.001, p: 0.001). 8 CONCLUSION: When we evaluate the patients with the presence of head-symphysis distance, rotation, caput succedaneum and asinklitism, we can estimate CPD-induced cesarean section by 70.8% according to the logistic regression analysis. The ultrasonographic presence of the parameters that we foresee to be a risk factor is useful in supporting the diagnosis in patients with an arrest of the action.
URI: http://hdl.handle.net/11452/27797
Appears in Collections:Tıpta Uzmanlık / Specialization in Medicine

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tuğçe_Gökalp.pdf2.34 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons