Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/27487
Başlık: Halk sağlığında yapay zekanın kullanımı
Diğer Başlıklar: Usage of artificial intelligence in public health
Yazarlar: Alıcılar, Halit Emin
Çöl, Meltem
Anahtar kelimeler: Halk sağlığı
Yapay zeka
Büyük veri
Public health
Artificial intelligence
Big data
Yayın Tarihi: 8-Nis-2021
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Alıcılar, H. E. ve Çöl, M. (2021). ''Halk sağlığında yapay zekanın kullanımı''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 47(1), 151-158.
Özet: Teknolojik gelişmelerin sağlık sektörüne her geçen gün daha fazla dahil olmasıyla tıp alanında yapay zekaya verilen önem de giderek artmaktadır. Son dönemde yaşanan gelişmeler tüm alanlarda olduğu gibi Halk Sağlığında da umut ve heyecan vericidir. Geleceğe yönelik olarak yapay zekanın uygulama olanakları ve özellikle büyük verinin potansiyeli oldukça büyüktür. Halk Sağlığında yapay zeka uygulamaları için sürveyans sistemleri, epidemiyolojik analizler, sağlık risklerinin saptanması, hastalıkların erken tanısı, salgın yönetimi ve aşı çalışmaları gibi birçok kullanım alanı bulunmaktadır. Bunun yanında yapay zekanın modern tıbba entegre edilmesinin bazı potansiyel olumsuz sonuçları da mevcuttur. Bu derlemenin amacı, yapay zeka kavramı hakkında bilgi vererek çeşitli uygulama örnekleri üzerinden Halk Sağlığında yapay zekanın kullanım alanlarını, potansiyel faydalarını ve geliştirilmesi gereken yönlerini değerlendirmektir.
With the increasing inclusion of technological developments in the health sector, the importance given to artificial intelligence in the field of medicine is increasing. Recent developments are hopeful and exciting in Public Health as in all fields. For the future, the application possibilities of artificial intelligence and especially the potential of big data are quite high. There are many uses for artificial intelligence applications in Public Health such as surveillance systems, epidemiological analysis, determination of health risks, early diagnosis of diseases, epidemic management and vaccine studies. Besides, there are some potential negative consequences of integrating artificial intelligence into modern medicine. The aim of this review is to give information about the concept of artificial intelligence, and to evaluate the uses, potential benefits and aspects that need improvement of artificial intelligence in Public Health through various application examples.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1618259
https://doi.org/10.32708/uutfd.891274
http://hdl.handle.net/11452/27487
ISSN: 1300-414X
Koleksiyonlarda Görünür:2021 Cilt 47 Sayı 1

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
47_1_24.pdf228.24 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons