Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/25992
Başlık: Determination of minerals in kefir by inductively coupled plasma-optical emission spectrometer (ICP-OES)
Yazarlar: Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü.
Özcan, Tülay
AAG-8194-2021
25926089700
Anahtar kelimeler: Kefir
Mineral elements
ICP-OES
Dairy-products
Nutrition
Calcium
Milk
Chemistry
Yayın Tarihi: Ağu-2010
Yayıncı: Asian Journal Of Chemistry
Atıf: Özcan, T. (2010). "Determination of minerals in kefir by inductively coupled plasma-optical emission spectrometer (ICP-OES)". Asian Journal of Chemistry, 22(8), 6589-6594.
Özet: The concentrations of the minerals, Ca, P, Na, K and Mg and the trace elements, Fe, Cu, Zn and Mn were determined in plain and flavoured kefir. The mean concentrations of minerals and trace elements were recorded in plain and flavoured samples: Ca, 1.28 +/- 0.11; 1.11 +/- 0.05, P,8.71 +/- 0.64; 8.02 +/- 1.44, Na, 0.70 +/- 0.15; 0.78 +/- 0.20. K, 0.66 +/- 0.30; 0.49 +/- 0.30, Mg, 0.14 +/- 0.02; 0.16 +/- 0.05 as g/kg total solids and Zn, 6.82 +/- 4.54; 6.35 +/- 2.75, Fe. 3.38 +/- 0.88; 3.71 +/- 0.96, Cu. 1.10 +/- 0.69; 1.22 +/- 0.70, Mn, 0.02 +/- 0.08: 0.38 +/- 0.67 as mg/kg total solids, respectively. It was observed that trace element contents were higher in flavoured kefir samples than in plain kefir, probably due to the use of adjuncts.
URI: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1708-8240.2010.00349.x
http://hdl.handle.net/11452/25992
ISSN: 0970-7077
0975-427X
Koleksiyonlarda Görünür:Scopus
Web of Science

Bu öğenin dosyaları:
Bu öğeyle ilişkili dosya bulunmamaktadır.


DSpace'deki bütün öğeler, aksi belirtilmedikçe, tüm hakları saklı tutulmak şartıyla telif hakkı ile korunmaktadır.