Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/25213
Başlık: Üzüm posasının yonca silajlarında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılma olanakları
Diğer Başlıklar: The investigation of possibility of grape pomace as carbohydrate source in alfalfa silages
Yazarlar: Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zootekni Bölümü.
Canbolat, Önder
Yıldırım, Hatice Kalkan
Karaman, Şadiman
Filya, İsmail
AAH-2927-2021
7004338636
7005108822
36087592200
6701639395
Anahtar kelimeler: Alfalfa silage
Grape pomace
Aerobic stability
In vitro gas production
Relative feed value
In-vitro gas
Whole-crop wheat
Chemical-composition
Metabolizable energy
Aerobic stability
Fermentation
Digestibility
Rumen
Degradability
Fiber
Veterinary sciences
Medicago sativa
Vitaceae
Yonca silaj
Üzüm posası
Aerobik stabilite
İn vitro gaz üretimi
Nispi yem değeri
Yayın Tarihi: 2010
Yayıncı: Kafkas Üniversitesi
Atıf: Canbolat, Ö. vd. (2010). "Üzüm posasının yonca silajlarında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılma olanakları". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 16(2), 269-276.
Özet: The aim of current experiment was to determine the effects of grape pomace (GP) as carbohydrate source on the fermentation, aerobic stability, in vitro gas production, in situ rumen degradability characteristics and relative feed value (RFV) of alfalfa (Medicago sativa L.) silages in laboratory conditions. Grape pomace was applied at 40, 80, 120, 160 and 200 g/kg DM levels to alfalfa forage harvested at flowering stage and chopped to about 1.5-2.0 cm length. Supplementation of GP had a significant (P<0.05) effect on the chemical composition of alfalfa silage depending on the level of GP supplementation. The supplementation of GP significantly (P<0.05) decreased the crude protein (CP), ether extract (EE), neutral detergent fiber (NDF) and acid detergent fiber (ADF) whereas the ash, water soluble content (WSC) and total tannin (TT) increased with increasing level of GP. The supplementation of GP decreased the pH, acetic acid, butyric acid and ammonia-N (NH3-N) whereas the supplementation of GP increased the lactic acid and propionic acid content of alfalfa silage (P<0.05). The supplementation of GP significantly (P<0.05) increased the in vitro gas production, digestible organic matter (DOM), metabolizable energy (ME), in situ dry matter degradability (DMD), organic matter degradability (OMD) whereas crude protein degradability (CPD). On the other hand the supplementation of GP improved the aerobic stability of alfalfa silage decreasing the CO2 production. The supplementation of GP had also positive and significant (P<0.05). Effect on the relative feed value (RFV) and dry matter intake (DMI). As a conclusion the GP can be used as a silage additive in the level of 160 and 200 g/kg DM when alfalfa plant is ensiled.
Bu araştırma, yonca (Medicago sativa L.) silajında karbonhidrat kaynağı olarak kullanılan üzüm posası (ÜP)’nın laboratuvar koşullarında yapılan silajların fermantasyon, aerobik stabilite, in vitro gaz üretimi, in situ rumen parçalanabilirlik özellikleri ile nispi yem değerleri (NYD) üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile düzenlenmiştir. Araştırmada kullanılan yonca çiçeklenme döneminde hasat edilmiş ve yaklaşık 1.5-2.0 cm boyutunda parçalanan taze materyale 0 (kontrol), 40, 80, 120, 160 ve 200 g/kg KM düzeyinde ÜP katılmıştır. Yoncaya ÜP ilavesi, elde edilen silajların ham besin maddeleri bileşimini etkilemiştir (P<0.05). Yoncaya katılan ÜP düzeyinin artışına (kontrol, 40, 80, 120, 160 ve 200 g/kg KM) bağlı olarak silajların ham protein (HP), ham kül (HK), nötr deterjan lif (NDF) ve asit deterjan lif (ADF) içeriği azalmış, ham yağ (HY), suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK) ve toplam tanen (TT) içeriği artmıştır (P<0.05). Üzüm posası ilavesi silajların pH, asetik asit, butirik asit ve amonyak azotu (NH3-N) konsantrasyonlarını düşürürken, laktik asit ve propiyonik asit düzeylerini artırmıştır (P<0.05). Aynı şekilde ÜP ilavesi silajların in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde (SOM), metabolik enerji (ME) ile in situ rumen kuru madde parçalanabilirliği (KMP) ve organik madde parçalanabilirliği (OMP)’ni artırmış, ham protein parçalanabilirliğini (HPP) ise düşürmüştür (P<0.05). Diğer yandan ÜP silajlardaki CO2 üretimini düşürerek silajların aerobik stabilitelerini geliştirmiştir. Üzüm posası silajların nispi yem değeri (NYD) ve kuru madde tüketimi (KMT)’ni de olumlu yönde etkilemiştir (P<0.05). Araştırma sonucunda, ÜP’nın suda çözünebilir karbonhidrat düzeyi düşük olan yoncada karbonhidrat kaynağı olarak 160 ile 200 g/kg KM düzeyinde rahatlıkla kullanılabileceği belirlenmiştir.
URI: http://vetdergi.kafkas.edu.tr/extdocs/2010_2/269_276.pdf
http://hdl.handle.net/11452/25213
ISSN: 1300-6045
Koleksiyonlarda Görünür:Scopus
TrDizin
Web of Science

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Canbolat_vd_2010.pdf637.24 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons