Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/24785
Başlık: Tarihi çevrelerde yeniden işlevlendirme ve yeni bina üretim süreçlerinin yönetimi
Diğer Başlıklar: Management of re-functioning and new building manufacturing process in historical environments
Yazarlar: Taş, murat
Doğan, Gözde Ergin
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Yapı Bilgisi Anabilim Dalı.
Anahtar kelimeler: Tarihi çevre
Yeniden işlevlendirme
Yeni bina üretimi
Yönetim
Historical environment
Re-functioning
New building production
Management
Yayın Tarihi: 16-Şub-2022
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Doğan, G. E. (2022). Tarihi çevrelerde yeniden işlevlendirme ve yeni bina üretim süreçlerinin yönetimi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Tarihi çevreler zaman içinde mimari, tarihi, strüktürel, sosyo-kültürel ve ekonomik alanda çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, tarihi çevrelerin karşı karşıya kaldığı bu olumsuz durumları en aza indirebilmek için tarihi çevrelerdeki bina üretim sürecini ve yeniden işlevlendirme süreçlerini yönetsel anlamda değerlendirmektir. Bu araştırma kapsamında ilk olarak tarihi çevre, kültürel miras, koruma, yeniden işlevlendirme, alan yönetimi, yönetim planı, tarihi çevrede yeni yapı kavramı, yeni yapı üretim süreci ve restorasyon süreci kavramları açıklanmıştır. Tarihi çevrelerde süreçlerin nasıl işlediği, katılımcılarının kim olduğu, hangi süreçlerin işlediği, projelerin nasıl elde edildiği, proje uygulamalarının nelerden etkilendiği, projelerde nasıl sorunların olduğu gibi sorulara yanıt verecek bir taslak oluşturulmuştur. Bu kavramlar doğrultusunda materyal ve yöntem kısmında belirlenmiş olan taslakta proje elde etme süreci, uygulama süreci, ekonomik süreçler, katılımcı süreci, organizasyon şekli gibi parametreler kullanılarak dünyadan ve Türkiye’den seçilen tarihi çevrelerde uygulanmış tek yapı ölçeğinde ve kentsel ölçekteki projeler incelenmiştir. İncelenen örnekler karşılaştırılarak eksikler belirlenmiştir ve süreç yönetimin önemi anlatılmıştır. Son olarak ise tarihi çevrede yeni bina üretimi ve yeniden işlevlendirme sürecine katkı sağlayabilecek çıkarımlara yer verilmiştir
Historical environments have been confronted with various negativities in architectural, historical, structural, socio-cultural and economic areas over time. The aim of this thesis is to evaluate the building production process and re-functioning processes in historical environments in a managerial sense in order to minimize these negative situations faced by historical environments. Within the scope of this research, firstly, the concepts of historical environment, cultural heritage, conservation, re-functioning, site management, management plan, new building in the historical environment, new building production process and restoration process are explained. A draft has been created that will answer questions such as how the processes work in historical environments, who the participants are, which processes work, how the projects are obtained, what the project implementations are affected by, and what problems there are in the projects. In line with these concepts, in the material and method section, single building scale and urban scale projects implemented in historical environments selected from the world and Turkey were examined through a template that includes parameters such as project acquisition process, implementation process, economic processes, participatory process, and organizational form. By comparing the examined examples, deficiencies were determined, and the importance of process management was explained. Finally, inferences that can contribute to the new building production and re-functioning process in the historical environment are included.
URI: http://hdl.handle.net/11452/24785
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Gözde_Ergin_Doğan.pdf2.34 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons