Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/24590
Başlık: Antibakteriyel uygulamalar için pamuk kumaşlarda atomik katman biriktirme ile Ag nanoparçacıkların fotodepozisyonu
Diğer Başlıklar: Photodeposition of ag nanoparticles on cotton fabrics enabled by atomic layer deposition for antibacterial applications
Yazarlar: Akyıldız, Halil İbrahim
Yılmaz, Büşra Aydemir
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Biyomalzemeler Anabilim Dalı
0000-0002-8727-5829
Anahtar kelimeler: Antibakteriyel
ALD (Atomic Layer Deposition)
Gümüş nanoparçacıklar
Fotodepozisyon
Antibacterial
Silver nanoparticles
Photodeposition
Yayın Tarihi: 26-Oca-2022
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Yılmaz, B. A. (2022). Antibakteriyel uygulamalar için pamuk kumaşlarda atomik katman biriktirme ile Ag nanoparçacıkların fotodepozisyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Bu çalışmada pamuk kumaş yüzeylerinde atomik katman biriktirme yöntemi ile ZnO ince filmler biriktirilmiştir. ZnO ince film ile kaplanan ve kaplama yapılmamış kumaş, cam ve quartz cam yüzeyler üzerinde güneş simülatörü altında fotodepozisyon yöntemi ile Ag nanoparçacıklar biriktirilmiş ve bu yüzeylerin antibakteriyel etkinlikleri incelenmiştir. Numunelerin optik özellikleri UV-Vis spektrofotometresi, yüzey morfolojileri FE-SEM, elemental analizleri ve kristal yapıları FT-IR ve XRD yöntemleri ile incelenmiştir. Antibakteriyel etkinlikleri kalitatif ve kantitatif olarak incelenmiştir. Yapılan antibakteriyel testler sonucunda ZnO+Ag ve Ag nanoparçacık kaplı kumaşlar üzerinde bakteri yoğunluğunun azaldığı görülmüştür. Ag NP’lerin bakteri ile temas ettiği anda hücresel metabolizmanın olumsuz etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır.
In this study, ZnO thin films were deposited on cotton fabric surfaces by ALD method. Ag nanoparticles were deposited by photodeposition method on fabric, glass and quartz glass surfaces coated with ZnO thin film and uncoated. Then, the antibacterial activities of these surfaces were investigated. Optical properties, surface morphology, elemental analysis and crystal structures of the samples were investigated by UV-Vis spectrophotometer, FE-SEM, FT-IR and XRD methods, respectively. Their antibacterial activities were investigated qualitatively and quantitatively. As a result of the antibacterial tests, the growth of bacteria on ZnO+Ag and Ag nanoparticle coated fabrics decreased. When bacteria come into contact with Ag NPs, they adversely affect the cellular metabolism of bacteria.
URI: http://hdl.handle.net/11452/24590
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Büşra_Aydemir_Yılmaz.pdf2.1 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons