Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/22598
Title: Investigation of longitudinal shear strength in concrete slabs with profiled steel decking
Other Titles: Çelik sac ve beton kompozit döşemelerde boyuna kayma dayanımının irdelenmesi
Authors: Türker, Hakan T.
Kazakpayeva, Raushan
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı.
Keywords: Kompozit döşeme
Çelik sac
Boyuna kayma dayanımı
Sonlu elemanlar yöntemi
Çelik lifler
Composite slab
Steel decking
Longitudinal shear bond strength
Finite element method
Steel fibers
Issue Date: 11-Aug-2021
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Kazakpayeva, R. (2021). Investigation of longitudinal shear strength in concrete slabs with profiled steel decking. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Çelik sac ve beton kompozit döşemeler; çelik yapılarda yaygın kullanılan döşeme tasıyıcı sistemidir. Dünyadaki çelik - beton kompozit yapılarda yüksek gerilme ve esneklik özelliğine sahip çelik ile, yüksek basınç mukavemeti ve korozyon direncine sahip betonun çeşitli kombinasyonları kullanılmakta ve uygulanmaktadır. Kompozit döşemelerin uygulama kolaylığı, yangına karşı iyi performansı, kalıp gerektirmemesi, yüksek eğilme kapasitesi gibi birçok avantajlı yönleri vardır. Ancak kompozit döşemelerin mukavemetini hesaplamak için analitik formüller yoktur. Bu yüzden bu çalışma en gerçekçi davranışı yansıtabilecek sayısal bir model simüle etmeyi amaçlamıştır. Bu amaca ulaşmak için çelik sac ve beton arasındaki etkileşimin modellenmesine en çok dikkat edildi. Çünkü bu tip döşeme tasarımında dikkate alınması gereken en kritik sınır değerlerden biri boyuna kesme dayanımıdır. Etkileşim iki aşamaya bölünmüştür: ilk aşama bir kimyasal bağ çalışmasıydı, ikinci aşama mekanik ve sürtünme faktörlerinin etkisi olduğu aşamaydı. İlk kaymada kesme mukavemeti ve mekanik kilitleme gibi en önemli iki faktör varsayılmıştır. VEM modelinin kullanılması lifli döşemeler için ilk kaymanın hesaplanmasını ve lifli kompozit döşemelerin etkileşimin modellenmesini sağlamıştır. Sonuç olarak lifli döşemeler lifsiz döşemelere göre toplam dayanım ve ilk kaymadaki yükte önemli ve tutarlı gelişmeler gösterdi. Çelik-beton ara yüzeyinde çelik liflerin sağladığı kesme bağı davranışındaki iyileşme nicelleştirilmiştir.Son olarak daha önce yapılmış olan kompozit döşeme deney sonuçları sonlu elemanlar modellerinde elde edilen sonuçlarla kıyaslanmıştır.
Composite slabs with profiled steel decking are widely used in floor carrier systems of steel structures. Various combinations of steel with high tensile and ductility properties and concrete with high compressive strength and corrosion resistance are used and applied worldwide in steel and concrete composite structures. Composite slabs have many advantages, such as ease of application, good performance against fire, no mold required, and high-bending capacity. But there are no analytical formulas for calculating the strength of composite slabs. Therefore, this study had the aim to simulate a numerical model which could reflect the most realistic behavior. The most significant attention was given to model the interaction between steel deck and concrete to achieve this aim. Because one of the most critical limit values to be considered in this type of slab design was the longitudinal shear strength. The interaction was seen as two stages, where the first stage was a work of chemical bond, the second stage was the influence of mechanical and frictional factors. The two most important factors as shear strength in first slip and mechanical interlock were assumed. Using the Variable Engagement Model allowed calculating the first slip for the SFRC slabs and using it in the interaction model of composite slabs. The SFRC slabs showed significant and consistent improvements in the overall strength and the load at first slip compared to the plain concrete slabs. The improvement in the shear-bond behavior afforded by the steel fibers at the steel-concrete interface has been quantified. In the end, composite slabs test results that were made before were compared with the results obtained in numerical models.
URI: http://hdl.handle.net/11452/22598
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Raushan KAZAKPAYEVA.pdf2.91 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons