Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/22346
Başlık: Benzilpoli(dimetilamino)etilmetakrilat-bpolimetilmetakrilat (BzPDMA-PMMA) ile modifiye edilmiş bor minerali zenginleştirme sürecinde açığa çıkan atıkların sulu çözeltilerden fosfat ve nitrat kirliliklerinin uzaklaştırılmasında kullanılabilirliğinin araştırılması
Diğer Başlıklar: Investigation of the use of waste originated from boron mineral enrichment process, modified with benzylpoly(dimethylamino)ethylmetacrylate-bpolymethylmetacrylate (BzPDMA-PMMA) for the removal of phosphate and nitrate pollution from aqueous solutions
Yazarlar: Olgun, Asım
Sevinç, Pelin
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Anabilim Dalı.
0000-0003-4612-2946
Anahtar kelimeler: Fosfat
Nitrat
Adsorpsiyon
İzoterm
Kinetik
Phosphate
Nitrate
Adsorption
Isotherm
Kinetic
Yayın Tarihi: 30-Eyl-2021
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Sevinç, P. (2021). Benzilpoli(dimetilamino)etilmetakrilat-bpolimetilmetakrilat (BzPDMA-PMMA) ile modifiye edilmiş bor minerali zenginleştirme sürecinde açığa çıkan atıkların sulu çözeltilerden fosfat ve nitrat kirliliklerinin uzaklaştırılmasında kullanılabilirliğinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Bu çalışmada fosfat ve nitrat iyonlarının, bor atığı (BA) ve Benzilpoli(dimetilamino)etilmetakrilat-b-polimetilmetakrilat (BzPDMA-PMMA) ile modifiye edilmiş bor atığı (MBA) kullanılarak adsorpsiyon yöntemiyle sulu çözeltilerden uzaklaştırılmasında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Fosfat ve nitrat iyonlarının BA ve MBA üzerine adsorpsiyonları pH, başlangıç iyon konsantrasyonu, temas süresi ve sıcaklığa bağlı olarak kesikli sistemde incelenmiştir. Adsorpsiyon kinetiği birinci derece, yalancı ikinci derece ve partikül içi difüzyon modeli kullanılarak araştırılmıştır. İzoterm çalışmalardan elde edilen sonuçların Langmuir ve Freundlich izoterm modellerine uygunluğu araştırılmıştır. Deneysel sonuçlar BA ve MBA’nın sulu çözeltilerden fosfat ve nitrat iyonlarının sulu uzaklaştırılmasında adsorban olarak kullanılabilir olduğunu göstermektedir.
In this study, the usability of boron waste (BA) and boron waste (MBA) modified with Benzylpoly(dimethylamino)ethylmetacrylate-b-polymethylmetacrylate (BzPDMAPMMA) in the removal of phosphate and nitrate ions from aqueous solutions was investigated. Adsorption of phosphate and nitrate ions on BA and MBA was investigated as a function of the initial solution concentration, contact time, adsorban dosage and temperature in batch system. Adsorption kinetics were investigated by using the first-order, the pseudo-second-order and the intra-particle diffusion models. The compatibility of the results obtained from the isotherm studies with the Langmuir and Freundlich isotherm models was investigated. Experimental results obtained from isothermal studies were tested by using Langmuir and Freundlich isotherm models. Experimental results show that BA and MBA can be used as adsorbents for the removel of phosphate and nitrate ions from aqueous solutions.
URI: http://hdl.handle.net/11452/22346
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
Pelin_SEVİNÇ.pdf970.24 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons