Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/21644
Title: Potansiyel immünomodülatör özellikteki moleküllerin bruselloz enfeksiyonlarında değerlendirilmesi
Other Titles: Evaluation of molecules with potential immunomodulatory properties in brucellosis infections
Authors: Budak, Ferah
Kızmaz, Muhammed Ali
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü/İmmünoloji Anabilim Dalı.
0000-0001-5334-7911
Keywords: Bruselloz
İmmünomodülatör
Aktivin A
Aktivin B
Follistatin
Brucellosis
Immunomodulator
Activin A
Activin B
Issue Date: 23-Jun-2021
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Kızmaz, M. A. (2021). Potansiyel immünomodülatör özellikteki moleküllerin bruselloz enfeksiyonlarında değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Bruselloz, Brucella adı verilen bakteriler tarafından oluşturulan zoonotik bir hastalıktır. Brusellozda farklı klinik tabloların ortaya çıkmasında rol oynayan mekanizmalar yeterince aydınlatılmış değildir. Bu eksiklikleri gidermek amacıyla akut ve kronik brusellozlu hastalar ile sağlıklı kontroller ve bruselloz geçirip iyileşmiş kişilerden alınan serumlarda immünomodülatör özellikteki aktivin A, aktivin B ve follistatin moleküllerinin potansiyel rollerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Aktivinler, transforme edici büyüme faktörü-β1 (TGF-β1) süper ailesinin üyeleridirler. Aktivin A ve B'nin biyolojik aktiviteleri benzerdir, ancak bazı durumlarda farklı etkiler gösterebilirler. Follistatin ise aktivinlerin fonksiyonlarını inhibe veya nötralize eden bir proteindir ve bu yolla enflamatuvar süreci düzenleyebilmektedir. Çalışmamıza Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı klinik ve polikliniğine başvuran 40 akut, 36 kronik bruselloz hastası ile 40 sağlıklı ve 8 bruselloz geçirip iyileşmiş donör dahil edilmiştir. Ayrıca hastalar ve iyileşen grup, kemik eklem tutulumu (osteoartiküler) olan (akut:13; kronik:15; iyileşen:3) ve olmayanlar (akut:27; kronik:21; iyileşen:5) şeklinde gruplandırılarak da değerlendirilmiştir. Tüm immünomodülatör moleküller serumda, Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA) ile çalışılmıştır. Aktivin A, aktivin B ve follistatin molekülleri için akut ve kronik hasta gruplarındaki değerler, sağlıklı kontroller ve iyileşmiş gruptaki değerlere göre daha düşük bulunmuştur ancak sadece aktivin A ve aktivin B molekülleri için istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu ortaya çıkmıştır. Akut ve kronik gruplar arasında ve sağlıklı kontrol ile iyileşen gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuçlarımız, bruseloz enfeksiyonu süresince bu üç molekülün ekspresyonunun baskılandığını, iyileşme durumunda ise baskılanmanın ortadan kalkarak tekrar normal seviyelere yükseldiğini göstermektedir.
Brucellosis is a zoonotic disease caused by the bacteria called Brucella. The mechanisms that play a role in the emergence of different clinical pictures in brucellosis are not sufficiently elucidated. In order to overcome of these deficiencies, it was aimed to reveal the potential roles of activin A, activin B and follistatin molecules with immunomodulatory properties in serum taken from patients with acute and chronic brucellosis, healthy controls and people who have recovered from brucellosis. Activins are members of the transforming growth factor-1 (TGF-β1) superfamily. The biological activities of activin A and B are similar, but in some cases they may show different effects. Follistatin, on the other hand, is a protein that inhibits or neutralizes the functions of activins and in this way it can regulate the inflammatory process. 40 acute, 36 chronic brucellosis patients, 40 healthy and 8 healed donors who had brucellosis and applied to the clinic and outpatient clinic of Bursa Uludağ University Medical Faculty, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology were included in our study. In addition, the patients and the healing group were evaluated by grouping them as those with (acute: 13; chronic: 15; recovered: 3) and without (acute: 27; chronic: 21; recovered: 5) bone joint involvement (osteoarticular). All immunomodulatory molecules were studied in serum with the Enzyme Linked Immunosorbent Assay (ELISA). The values for activin A, activin B and follistatin molecules in the acute and chronic patient groups were lower than the values in the healthy controls and the healed group, but a statistically significant difference was found only for activin A and activin B molecules. There was no significant difference between acute and chronic groups, and between healthy control and recovery groups. Our results show that the expression of these three molecules is suppressed during brucellosis infection, and in recovery, the suppression disappears and rises back to normal levels.
URI: http://hdl.handle.net/11452/21644
Appears in Collections:Sağlık Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Muhammed ALİ KIZMAZ.pdf2.64 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons