Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/19650
Title: Kocaeli kenti parklarında peyzaj tasarımı kapsamında su kullanım olanaklarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma
Other Titles: A research on the determination of water usage facilities of the scope of landscape design in Kocaeli's parks
Authors: Çanga, Aysun Çelik
Yiğit, Ziynet
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı.
Keywords: Kocaeli
Peyzaj tasarımı
Park
Su
Su gösterisi
Landscape design
Park
Water
Water show
Issue Date: 22-Jul-2019
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Yiğit, Z. (2019). Kocaeli kenti parklarında peyzaj tasarımı kapsamında su kullanım olanaklarının belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Su, tüm canlılar için yaşam kaynağı olmasının yanında ekolojik, ekonomik, psikolojik, duyusal (görsel, işitsel, dokunma, tatma), estetik ve sosyal yönden de çok önemli bir tasarım elemanıdır. Geçmişten günümüze kadar olan süreçte pek çok uygarlık için tarımsal faaliyetlerde, ulaşım ve şehir yerleşimlerinin belirlenmesinde öncelik oluşturmuştur. Ayrıca uygarlıklar inşa ettikleri yapılarda, sanat eserlerinde ve bahçe tasarımlarında suyu tasarım elemanı olarak kullanmışlardır. Günümüzde de kentsel meydanlar ile park ve bahçelerde önemli bir tasarım elemanı olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmada, Kocaeli ilinde yer alan on beş adet park ve bu parklarda yer alan doğal ve yapay olarak oluşturulan su yüzeyleri çalışma materyali olarak belirlenmiştir. Su öğelerinin mevcut kullanım durumlarını belirlemek amacıyla değerlendirme formları oluşturulmuş ve her bir parkta yer alan su öğesi için bu formlar doldurulmuştur. Formlar doldurulurken alanda yapılan gözlem ve fotoğraflardan yararlanılmıştır. Sonuçlar uzman bakış açısı ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; su esnek bir tasarım elemanı olması ve pek çok farklı tasarım olanağı sunmasına karşın, bundan yeterince yararlanılmadığı görülmüştür. Parklarda doğal su varlığı dışında su öğesi olarak tasarımlar çok kısıtlı tutulmuş ya da bakımsızlık sebebiyle atıl duruma düşmüş ve iptal edilmişlerdir. Genellikle birbirinin aynı su öğesi tasarımları mevcuttur. Günümüzde teknolojiden de faydalanılarak ilginç ve farklı tasarımlar uygulama fırsatı vardır. Kentteki su öğesi tasarımları gözden geçirilerek mevcut su öğelerinin iyileştirilmesi, revizelerin yapılması ve ilave olarak uygun su öğesi tasarımlarının yapılması gerektiği ortaya konulmuştur.
In addition to being a source of life for all living things, water is also an important design element in ecological, economic, psychological, sensory (visual, auditory, touching, tasting), aesthetic and social aspects. From past to present, it has been a priority for many civilizations in agricultural activities, transportation and urban settlements. In addition, civilizations used water as a design element in the structures they built, art works and garden designs. It is still used as an important design element in urban squares and parks and gardens. In this research, fifteen parks in Kocaeli province and natural and artificially created water surfaces in these parks were determined as working materials. Evaluation forms were created to determine the current use of water elements and these forms were filled in for each water element in each park. Observations and photographs made in the field were used in filling the forms. The results were evaluated from an expert perspective. According to the results of the research; Although water is a flexible design element and offers many different design possibilities, it has been seen that it has not been utilized sufficiently. In addition to the presence of natural water in the parks, the designs as water elements have been kept very limited or have become idle due to neglect and have been canceled. Usually the same water element designs are available. Today, there is the opportunity to apply interesting and different designs by using technology. The water element designs in the city have been reviewed and it has been revealed that the existing water elements should be improved, revisions should be made and additionally appropriate water element designs should be made.
URI: http://hdl.handle.net/11452/19650
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
591838.pdf23.69 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons