Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/18256
Başlık: Broyler yemlerine zink basitrasin, probiyotik ve mannanoligosakkaritleri katkısınn besi performansı üzerine etkileri
Diğer Başlıklar: Effects of supplementation of zinc bacitracin, mannanoligosaccharide and probiotic into the broiler feeds on fattening performance
Yazarlar: Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
Eren, Mustafa
Deniz, Gülay
Biricik, Hakan
Gezen, Ş. Şule
Türkmen, İ. İsmet
Yavuz, H. Melih
Anahtar kelimeler: Mannanoligosaccharide
Probiotic
Zinc bacitracin
Broyler
Mannanoligosakkaritleri
Zink basitrasin
Probiyotik
Yayın Tarihi: 1-Haz-1999
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Eren, M. vd. (1999). "Broyler yemlerine zink basitrasin, probiyotik ve mannanoligosakkaritleri katkısınn besi performansı üzerine etkileri". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(3), 73-84.
Özet: Bu çalışmanın amacı, broyler yemlerine katılan zink basitrasin, probiyotik ve mannanoligosakkaritlerinin canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma ve karkas randımanı üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Denemede toplam 280 adet günlük yaşta Avian Farms broyler erkek civciv kullanılmış ve civcivler Kontrol, Mannanoligosakkaritleri (MO), Zink Basitrasin (ZB) ve Probiyotik (P) olarak dört gruba ayrılmışlardır. Ayrıca, bu grupların her biri eşit sayıda hayvan içeren beş tekrar grubuna ayrılmıştır. Deneme 39 gün sürdürülmüş, bütün gruplardaki hayvanlara ilk üç hafta izokalorik ve izonitrojenik broyler başlangıç, daha sonraki haftalarda ise yine izokalorik ve izonitrojenik broyler geliştirme yemleri ad libitum olarak yedirilmiştir. Kontrol grubundan farklı olarak, MO grubunun yemlerine 1g/kg yem dozunda mannanoligosakkaritleri (Bio-Mos"), ZB grubunun yemlerine ise 50mg kg yem dozunda zink basitrasin (Albac") katkısı yapılmıştır. İlk üç hafta, P grubunun yemlerine probiyotik (Primalac: Lactobacillus acidophilus 4.52x10$ cfu g, Lactobacillus casei 1.32x108 cfu g'. Streptococcus faecium 2.8x10$ cfu g'. Bifidobacterium thermophilus 1.36x10$ cfu g*') katkısı yapılmazken içme sularına 0.114gL dozunda probiyotik katılmıştır. Dördüncü haftadan sonra probiyotik katkısı, P grubunun içme sularından kaldırılarak geliştirme yemlerine 1 g/kg yem dozunda yapılmıştır. On dördüncü ve 28. günler ile denemenin sonunda grupların canlı ağırlık kazancı, yemden yararlanma oranı, yem tüketimi miktarı ve karkas randımanı ortalama değerleri arasındaki farklar istatistiki olarak önemli bulunmamıştır.
The objective of this study was to investigate effects of zinc bacitracin, probiotic and mannanoligosaccharide supplemented into broiler feeds on weight gain, feed conversion and carcass dressing percentage. In the experiment, a total of 280 one day old Avian Farms male broiler chicks were used, and they were assigned in four goups as Control, mannanoligosaccharide (MO), Zinc Bacitracin (ZB) and Probiotic (P). Also each group was divided into 5 replicate groups each containing the equal number of chicks. The experiment lasted 39 days. During the first three weeks, all groups were fed on the broiler starter feeds prepared as isocaloric and isonitrogenic, and for the next weeks they were given broiler grower feeds as isocaloric and isonitrogenic, ad libitum. Separately from Control, feeds prepared for MO and ZB groups were supplemented with 1g/kg feed mannanoligosaccharide (Bio-Mos") and 50mg/kg feed zinc bacitracin (Albac") respectively. In the first three weeks, drinking water of P group contained 0.114g/per liter probiotic (Primalac: Lactobacillus acidophilus 4.52x10 cfu g'. Lactobacillus casei 1.32x10 cfu gl. Streptococcus faecium 2.8x108 cfu g', Bifidobacterium thermophilus 1.36x10 cfu g*') while starter feed was not supplemented with probiotic. But, from 4th weeks to end of the trial, grower feed of P group was supplemented with probiotic (Primalac Ig/kg feed) while drinking water did not contain probiotic. In the 14th, 28th days and at the end of the trial, differnces between body weight gain, feed conversion ratio, feed consumption value and carcass dressing percentage of the groups were not found valuable statistically.
URI: http://hdl.handle.net/11452/18256
ISSN: 1301-3173
Koleksiyonlarda Görünür:1999 Cilt 18 Sayı 3

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
18_3_7.pdf2.87 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons