Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/16638
Başlık: Budapeşte Okulu'nun ihtiyaçlar teorisi
Diğer Başlıklar: Budapest School's theory of needs
Yazarlar: Uslu, Ateş
Anahtar kelimeler: Ágnes Heller
Siyaset felsefesi
Budapeşte Okulu
György Lukács
Liberalizm
Macar Felsefesi
Marksizm
Post-modemizm
Yeni sol
Agnes Heller
Political philosophy
Budapest School
György Lukács
Liberalism
Hungarian Philosophy
Marxism
Postmodernism
New left
Yayın Tarihi: 2006
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Uslu, A. (2006). "Budapeşte Okulu'nun ihtiyaçlar teorisi". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 6, 107-114.
Özet: Budapeşte Okulu, Marksist düşünür György Lukács'ın öğrencilerinden ve asistanlarından oluşmuş bir topluluktur. Okul'a mensup yazarlar (örneğin Agnes Heller ve Ferenc Fehér) neo-marksist bir konumlanıştan postmarksizme, postmodernizme doğru bir yönelim göstermişlerdir. Bu yazıda Okul'un geniş külliyatında işlenen başlıca konulardan birine, "ihtiyaçlar teorisi"ne değinilmektedir. Yazarlar çözümlemelerinde ihtiyaç kavramını, kapitalizmi ve varolan sosyalist sistemleri açıklamak ve eleştirmek için temel kavram olarak kullanmaktadırlar.
Budapest School's Theory of Needs The Budapest School is a group of Hungarian scholars, former students and assistants of György Lukács, the eminent Marxist philosopher. The members of the School, including, among others, the philosophers Agnes Heller and Ferenc Fehér, moved from a neo-marxist position towards a post-marxian, post-modern one. This article deals with one of the major issues of the School's large compus of works: the theory of needs. In the authors' analyses, the "need" is the key concept to explain and criticize capitalist and existing socialist systems.
URI: http://hdl.handle.net/11452/16638
ISSN: 1303-4251
Koleksiyonlarda Görünür:2006 Bahar Sayı 6

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
2006_6_15.pdf1.77 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons