Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/16036
Title: Geographical fingerprint of astragalus (Astragalus Microcephalus Willd.) honey supplied from Erzincan region of Turkey
Other Titles: Türkiye'nin Erzincan yöresinden temin edilen geven (astragalus microcephalus willd.) balının coğrafi parmak izi
Authors: Kara, Yakup
Şahin, Hüseyin
Kolaylı, Sevgi
Keywords: Honey
Astragalus
Anatolia
Geographical fingerprint
Geven
Bal
Anadolu
Coğrafi parmakizi
Issue Date: 6-May-2020
Publisher: Bursa Uludağ Üniversitesi
Citation: Kara, Y. vd. (2020). ''Geographıcal fıngerprınt of astragalus (astragalus mıcrocephalus wılld.) honey supplıed from erzıncan regıon of Turkey''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 20(2), 123-131.
Abstract: The composition and biological value of honey vary depending on its producing flora. The botanical, chemical and biological active properties of honey determine the geographical authenticity of the honey. In this study, geographic fingerprints of thirty Astragalus (Astragalus microcephalus Willd.) honeys from Erzincan region were investigated. The honey consists of Astragalus pollen more than 65% and others were Salix spp., Cistaceae, Trifolium spp., Thymus spp, Rosaceae, Papaveraceae, Onobrychis spp. etc. The characteristic color of the analyzed honeys was bright/light yellow, Hunter color values (L, a, b) were found to be as L: 72-78, a: 7-16 and b: 58-78, respectively. Total polyphenol content of the honeys was 38.20±4.60 mg gallic acid equivalent (GAE)/100 g, it was found to be rich in some phenolics such as chrysin, caffeic acid phenyl ester, myricetin, pinocembrin, luteolin, and gallic acid.
Balın bileşimi ve biyolojik değeri üretilen floraya bağlı olarak değişir. Balın botanik, kimyasal ve biyolojik aktif özellikleri, balın coğrafik özgünlüğünü (işaretini) belirlemektedir. Bu çalışmada Erzincan yöresine ait 30 adet geven (Astragalus microcephalus Willd.) balının coğrafi parmak izleri araştırıldı. Balın botanik içeriğinde%65'ten fazla Astragalus poleni ve azalan değerlerde Salix türleri, Cistaceae, Trifolium türleri, Thymus türleri, Rosaceae, Papaveraceae, Onobrychis türleri vb. bulunmaktadır. Çalışılan balların karakteristik rengi parlak/açık sarı, Hunter renk değerleri (L, a, b) sırasıyla L: 72-78, a: 7-16 ve b: 58-78 olarak tespit edildi. Balların toplam polifenol içeriği 36,50±4,60 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/100 g olup temel olarak krisin, kafeik asit fenil ester, mirisetin, pinosembrin, luteolin ve gallik asit gibi bazı fenoliklerce zengin olduğu bulundu.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1059263
http://hdl.handle.net/11452/16036
ISSN: 2687-5594
Appears in Collections:2020 Cilt 20 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20_2_2.pdf198.97 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons