Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/16036
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorKara, Yakup-
dc.contributor.authorŞahin, Hüseyin-
dc.contributor.authorKolaylı, Sevgi-
dc.date.accessioned2021-02-05T08:54:03Z-
dc.date.available2021-02-05T08:54:03Z-
dc.date.issued2020-05-06-
dc.identifier.citationKara, Y. vd. (2020). ''Geographıcal fıngerprınt of astragalus (astragalus mıcrocephalus wılld.) honey supplıed from erzıncan regıon of Turkey''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 20(2), 123-131.tr_TR
dc.identifier.issn2687-5594-
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1059263-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/16036-
dc.description.abstractThe composition and biological value of honey vary depending on its producing flora. The botanical, chemical and biological active properties of honey determine the geographical authenticity of the honey. In this study, geographic fingerprints of thirty Astragalus (Astragalus microcephalus Willd.) honeys from Erzincan region were investigated. The honey consists of Astragalus pollen more than 65% and others were Salix spp., Cistaceae, Trifolium spp., Thymus spp, Rosaceae, Papaveraceae, Onobrychis spp. etc. The characteristic color of the analyzed honeys was bright/light yellow, Hunter color values (L, a, b) were found to be as L: 72-78, a: 7-16 and b: 58-78, respectively. Total polyphenol content of the honeys was 38.20±4.60 mg gallic acid equivalent (GAE)/100 g, it was found to be rich in some phenolics such as chrysin, caffeic acid phenyl ester, myricetin, pinocembrin, luteolin, and gallic acid.en_US
dc.description.abstractBalın bileşimi ve biyolojik değeri üretilen floraya bağlı olarak değişir. Balın botanik, kimyasal ve biyolojik aktif özellikleri, balın coğrafik özgünlüğünü (işaretini) belirlemektedir. Bu çalışmada Erzincan yöresine ait 30 adet geven (Astragalus microcephalus Willd.) balının coğrafi parmak izleri araştırıldı. Balın botanik içeriğinde%65'ten fazla Astragalus poleni ve azalan değerlerde Salix türleri, Cistaceae, Trifolium türleri, Thymus türleri, Rosaceae, Papaveraceae, Onobrychis türleri vb. bulunmaktadır. Çalışılan balların karakteristik rengi parlak/açık sarı, Hunter renk değerleri (L, a, b) sırasıyla L: 72-78, a: 7-16 ve b: 58-78 olarak tespit edildi. Balların toplam polifenol içeriği 36,50±4,60 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/100 g olup temel olarak krisin, kafeik asit fenil ester, mirisetin, pinosembrin, luteolin ve gallik asit gibi bazı fenoliklerce zengin olduğu bulundu.tr_TR
dc.language.isoenen_US
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectHoneyen_US
dc.subjectAstragalusen_US
dc.subjectAnatoliaen_US
dc.subjectGeographical fingerprinten_US
dc.subjectGeventr_TR
dc.subjectBaltr_TR
dc.subjectAnadolutr_TR
dc.subjectCoğrafi parmakizitr_TR
dc.titleGeographical fingerprint of astragalus (Astragalus Microcephalus Willd.) honey supplied from Erzincan region of Turkeyen_US
dc.title.alternativeTürkiye'nin Erzincan yöresinden temin edilen geven (astragalus microcephalus willd.) balının coğrafi parmak izitr_TR
dc.typeArticleen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergitr_TR
dc.identifier.startpage123tr_TR
dc.identifier.endpage131tr_TR
dc.identifier.volume20tr_TR
dc.identifier.issue2tr_TR
dc.relation.journalUludağ Arıcılık Dergisi / Uludağ Bee Journaltr_TR
Appears in Collections:2020 Cilt 20 Sayı 2

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
20_2_2.pdf198.97 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons