Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/15902
Başlık: Arı ürünlerinin karaciğer hasarını önlemedeki rolü nedir?
Diğer Başlıklar: What are the preventative effects of liver damage of bee products?
Yazarlar: Saral, Özlem
Kolaylı, Sevgi
Anahtar kelimeler: Karaciğer
Arı ürünleri
Apiterapi
Antioksidan
Liver
Bee products
Apitherapy
Antioxidant
Yayın Tarihi: 2012
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Saral, Ö. ve Kolaylı, S. (2012). ''Arı ürünlerinin karaciğer hasarını önlemedeki rolü nedir?''. Uludağ Arıcılık Dergisi, 12(4), 147-152.
Özet: Karaciğer, anatomik, fizyolojik ve biyokimyasal rolü nedeniyle toksik madde ve ilaçlara sıkça maruz kalan ve tüm zehirsizleştirme mekanizmalarının yer aldığı bir organdır. Karaciğer genellikle detoksifiye edici bir organ olduğundan dolayı bazı kimyasal madde ve ilaçlar karaciğerdeki harabiyeti artırmaktadırlar. Bu sebeple günümüzde çok yaygın olarak karşımıza çıkan akut ve kronik hepatitler ve siroz hastalıklarının tedavisinde doğrudan ilaç kullanımı mümkün olamamaktadır. İnterferon adlı vücudun kendi ürettiği madde dışında karaciğer hasarlarını önlemede en etkili yöntem doğal ürünlerle tedavidir. Bu amaçla eşek dikeni adı verilen (Silybum marianum) bir bitkiden elde edilen silimarin ve silibinin yaygın kullanılan doğal ürünlerdir. Ayrıca literatürde doğal ekstreler ile hepatit hastalığını önlemeye yönelik deney hayvanları çalışmaları bildirilmektedir. Son yıllarda arı ürünleri ile yapılan uygulamaların etkili olduğu ve özellikle polen, propolis, bal ve arı sütü ile hepatit hastalığının önlenmesi üzerine araştırmalar yoğunlaşmıştır
Liver is an organ which includes often exposed to toxic substances and drugs and all detoxification mechanisms due to the roles of anatomical, physiological, and biochemical. Due to the liver is an organ that usually detoxification, liver damage is increasing in some chemicals substances and medicines. For this reason, today, as we face the very common in treatment of acute and chronic hepatitis and cirrhosis of the liver illnesses directly to the use of drugs is not possible. Preventing liver damage outside interferon from substance produced by the body's own, the most effective method is treatment with natural products. For this purpose, silymarin and silibinin from a plant obtained called spurs ass (Silybum marianum) widely used natural products. In addition, studies in the literature reported in experimental animals for the prevent of hepatitis disease with natural extracts. In recent years, treatment with bee products to be effective, and in particular concentrated research on the prevention of hepatitis disease with pollen, propolis, honey and royal jelly.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/143483
http://hdl.handle.net/11452/15902
ISSN: 2687-5594
Koleksiyonlarda Görünür:2012 Cilt 12 Sayı 4

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
12_4_3.pdf325.31 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons