Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/15491
Başlık: Hediye takası ve refah devleti
Diğer Başlıklar: Gift exchange and welfare state
Yazarlar: Tüncel, Cem Okan
Ayırıcı, Çağla
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/İktisat Anabilim Dalı/İktisat Politikası Bilim Dalı.
Anahtar kelimeler: Hediye takası
Refah devleti
Gelenek
Geleneksel altın günü
Gift exchange
Welfare state
Tradition
Traditional golden day
Yayın Tarihi: 2020
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Ayırıcı, Ç. (2020). Hediye takası ve refah devleti. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Özet: Hediye ve hediyeleşme kavram olarak her disiplin açısından farklı şekillerde değerlendirilmiştir. Bir tür değiş - tokuş şekli olarak hediyelerin alınıp verilmesi ekonomik ya da politik amaçlara hizmet eder şekilde uygulanan bir tür kültürel öğe olduğu için iktisadî antropoloji açısından da incelenmiştir. Refah devleti piyasada egemen olan güçlerin rolünü azaltabilmek için bilinçli ve örgütlü şekilde kamusal güçlerin devreye sokulduğu bir tür devlet yapılanması olarak son yıllarda daha çok araştırılmaktadır. Bu çalışmada refah devletinin çöküşü ile gelir azalışının ortaya çıkması ve gelir elde etmeye yönelik karşılıklılık temelli kurumlaşmanın rolünün belirlenmesi amacıyla geleneksel kadınlar günü katılımcıları ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak bulgular değerlendirilmiştir.
The concept of gift and gifting has been evaluated in different ways in terms of each discipline. The exchange of gifts as a form of exchange is also examined in terms of economic anthropology as it is a cultural element applied to serve economic or political purposes. In order to reduce the role of the dominant forces in the market, the welfare state has been researched more and more in recent years as a form of state structuring in which public powers are put into practice consciously and organizedly. In this study, semi-structured interviews were conducted with traditional women's day participants in order to determine the role of reciprocity-based institutionalization in order to generate income and the decline of income with the collapse of the welfare state.
URI: http://hdl.handle.net/11452/15491
Koleksiyonlarda Görünür:Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
çağla_ayırıcı_tez.pdf.pdf2.2 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons