Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/15388
Başlık: Jinekolojik cerrahi sonrası sakız çiğneme ve sıcak uygulamanın hastaların bağırsak fonksiyonlarına etkisinin karşılaştırılması
Diğer Başlıklar: Comparison of the effects of gum chewing and heat treatment on patients' intestinal functions after gynecologic surgery
Yazarlar: Vatansever, Nursel
Aydın, Hatice
Bursa Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü/Hemşirelik Anabilim Dalı.
Anahtar kelimeler: Postoperatif ileus
Sakız çiğneme
Sıcak uygulama
Hemşirelik
Jinekolojik ameliyat
Postoperative ileus
Gum chewing
Heat practice
Nursing
Gynecological surgery
Yayın Tarihi: 19-Ağu-2019
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Aydın, H. (2019). Jinekolojik cerrahi sonrası sakız çiğneme ve sıcak uygulamanın hastaların bağırsak fonksiyonlarına etkisinin karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Özet: Araştırmada, jinekolojik ameliyat sonrası uygulanan sakız çiğneme ve sıcak uygulamanın postoperatif ileusa etkilerini belirlemek, yapılan uygulamaların hastanın bağırsak fonksiyonlarına etkilerini karşılaştırmak amaçlandı. Araştırma 25.03.2018-31.10.2018 tarihlerinde, Bursa Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Jinekoloji Kliniğinde randomize kontrollü bir deney çalışması olarak yapıldı. Örneklemde sakız çiğneme grubuna 38, sıcak uygulama grubuna 39 ve kontrol grubuna 37 hasta alındı. Verilerin toplanmasında, "Sakız çiğneme/ Sıcak Uygulama Grubu Veri Toplama Formu" , "Kontrol Grubu Veri Toplama Formu", ''Ameliyat Sonrası Hasta İzlem Formu'' kullanıldı. Deney grubundaki hastalara postoperatif 0. gün, 4. saatte başlayarak, gaz çıkışı sağlanana kadar (00:00-08:00 hariç) sakız çiğneme; sıcak uygulama grubundaki hastalara postoperatif 1. günden başlayarak 10 dk, 07:00 ve 19:00'da, gaz çıkışı olana kadar sıcak uygulama, kontrol grubundaki hastalara ise rutin bakım uygulandı. Veriler Shapiro-Wilk testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Bonferroni testi, Wilcoxon işaret sıra testi, Spearman korelasyon katsayıları, Pearson ki-kare, Fisher kesin ki-kare, Fisher Freeman Halton testi, sayı, ortalama ve yüzdeyle değerlendirildi. Sakız çiğneme, sıcak uygulama ve kontrol grubu hastalarının ilk gaz çıkarma süreleri arasında anlamlı farklılık bulundu (p<0,05). İlk gaz çıkarma; sakız çiğnetilen grupta, diğer gruplara oranla daha kısa sürede başladı (p<0,05). Her üç grup arasında ilk bağırsak sesleri, ilk oral alım ve ilk gaita çıkarma süreleri açısından anlamlı fark görülmedi (p>0,05). Postoperatif klinik stratejik yöntem uygulanan hastalarda, sakız çiğnetilen hastaların sıcak uygulama yapılan hastalara ve rutin bakım alan hastalara göre ileus süresi daha kısadır.
This study was aimed to determine the effects of gum chewing and heat application on postoperative ileus and to compare the effects of these applications on the intestinal function of the patient. The study was carried out between 25.03.2018 and 31.10.2018 as a randomized controlled way in the Gynecology Clinic of Bursa Health Sciences University, Higher Specialization Training and Research Hospital. There were 38 patients in the chewing gum group, 39 in the heat application group and 37 in the control group. "Chewing gum/ Heat Application Group Data Collection Form", "Control Group Data Collection Form" and "Postoperative Patient Monitoring Form" were used to collect data. The patients in the chewing group were asked to chew the gum starting on the 4th hour of postoperative day 0 until gas was released (except 00:00-08:00 hours). Head was applied to the patients in the heat treatment group until they released the gas; starting from the first postoperative day at 7:00 to 19:00, every 10 minutes. The control group was passed through only routine check-up. Data were evaluated by Shapiro-Wilk test, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis test, Bonferroni test, Wilcoxon sign rank test, Spearman correlation coefficients, Pearson chi-square, Fisher exact chi-square, Fisher Freeman Halton test, number, mean and percentage. A significant difference in the time of gas release was found among the chewing gum, heat application and control group (p <0.05). Gas was released very early in the chewing gum group as compared to others (p<0.05). There was no significant difference between the three groups in terms of first bowel sounds, first oral intake and first stool extraction time (p> 0.05). In patients who underwent postoperative clinical strategic method, the chewing gum patients had a shorter ileus time compared to the patients who received heat treatment and receiving routine care.
URI: http://hdl.handle.net/11452/15388
Koleksiyonlarda Görünür:Sağlık Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
irem-yeniden çıkar.05.11.2019.pdf6.83 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons