Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/14989
Başlık: Aloe vera'nın (Aloe Barbadensis) toplam fenol içeriğinin, antioksidan kapasitesinin ve antioksidan bileşenlerin biyoalınabilirliğinin araştırılması
Diğer Başlıklar: Investigation of the total phenol content, antioxidant capacity and antioxidant components bioavailability of aloe vera (Aloe Barbadensis) gel
Yazarlar: Gürbüz, Ozan
Başaran, Burcu
Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.
0000-0002-0941-0183
Anahtar kelimeler: Aloe vera
Biyoalınabilirlik
Aloe vera jeli
Toplam fenolik bileşen
Antioksidan kapasite
Aloe vera
Bioaccessibility
Aloe vera gel
Total fenolic content
Antioxidant capacity
Yayın Tarihi: 28-Eyl-2020
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Başaran, B. (2020). Aloe vera'nın (Aloe Barbadensis) toplam fenol içeriğinin, antioksidan kapasitesinin ve antioksidan bileşenlerin biyoalınabilirliğinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.
Özet: Aloe vera (Aloe Barbadensis) sağlık üzerindeki antioksidan, antitümör, anti-bakteriyal, anti-fungal, anti-inflamatuvar gibi birçok etkisi ile dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, Bursa ilinin farklı bölgelerinden ticari olarak temin edilen Aloe vera (Aloe Barbadensis) örneklerinin fiziko-kimyasal özellikleri, toplam fenol içeriği (Folin-Ciocalteau Metodu), antioksidan kapasitesi (TEACABTS, TEACCUPRAC ve TEACDPPH) ve fenolik bileşenlerin biyoalınabilirliği analiz edilmiştir. Analizler sonucunda; Aloe vera örneklerinin pH, toplam asitlik, briks, kurumadde ve kül değerleri sırası ile 4,64±0,23 (Malik asit cinsinden), 0,07±0,01 g/100g, 0,61±0,09 g/100mL, 0,68±0,13 g/100g, 0,20±0,06 g/100g olarak belirlenmiştir. Toplam fenolik bileşen içeriği incelendiğinde ekstrakte edilebilir örneklerde toplam fenol içeriği 37,74±4,19 mg/g GAE, TEACABTS 1,72±0,21 µmol troloks/g örnek, TEACDPPH 9,62±2,30 µmol troloks/g örnek, TEACCUPRAC 6,70±2,35 µmol troloks/g örnek; hidrolize edilebilir örnekler için toplam fenol içeriği 27,49±7,57 mg/g GAE, TEACABTS 1,81±0,47 µmol troloks/g örnek, TEACDPPH 6,73±1,94 µmol troloks/g örnek, TEACCUPRAC 4,33±1,25 µmol troloks/g örnek olarak bulunmuştur. Örneklerde antioksidan kapasiteyi oluşturan bileşiklerin %biyoalınabilirlikleri incelendiğinde belirlenen toplam fenol içeriğin %75’ inin, ABTS metodu ile elde edilen toplam antioksidan kapasitenin %36’ sının, DPPH metodu ile elde edilen toplam antioksidan kapasitenin %39’ unun ve CUPRAC metodu ile elde edilen toplam antioksidan kapasitenin %56’ sının biyoalınabilir olduğu saptanmıştır. Yüksek antioksidan kapasiteye sahip bir bitki olarak, kullanımının her geçen gün artacağı düşünülmektedir.
Aloe vera (Aloe barbadensis) has been taken attractions in several ways such as antioxidant, anti-tumour, antibacterial, anti-fungal, anti inflamatuar and so on. In this thesis Aloe vera (Aloe barbadensis) examples is analysed in terms of physico-chemical speciality, total phenolic content (Folin-Ciocalteau’s Method), antioxidant capacity (TEACABTS, TEACCUPRAC, and TEACDPPH) and bioaccessibility of phenolic compound which have been supplied from different territories of Bursa city in terms of commercial purposes. As a result of analyses, examples of Aloe vera has been dictated respectively ph, total acidity, brix, dry matter and ash value, 4,64±0,23 (in terms of malic acid), 0,07±0,01 g/100g, 0,61±0,09 g/100mL, 0,68±0,13 g/100g, 0,20±0,06 g/100g. Whilst total phenolic compounds were examined that examples which can be extracted total phenol content is found out as 37,74±4,19 mg/g GAE, TEACABTS 1,72±0,21 µmol troloks/g sample, TEACDPPH 9,62±2,30 µmol troloks/g sample, TEACCUPRAC 6,70±2,35 µmol troloks/g sample; and for the hydrolysable samples total phenol content is obtained as 27,49±7,57 mg/g GAE, TEACABTS 1,81±0,47 µmol troloks/g sample, TEACDPPH 6,73±1,94 µmol troloks/g sample, TEACCUPRAC 4,33±1,25 µmol troloks/g sample. In the aloe vera samples, it contains 75% of the compounds that make up the antioxidant capacity, 36% of the total antioxidant capacity obtained by the ABTS, 39% of the total antioxidant capacity obtained by DPPH, 56% of the total antioxidant capacity obtained by CUPRAC method. As a plant with high antioxidant capacity, its use is thought to increase day by day.
URI: http://hdl.handle.net/11452/14989
Koleksiyonlarda Görünür:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
burcu_basaran.pdf.pdf1.75 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons