Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/14886
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorŞefkat, Gürsel-
dc.contributor.authorCeylan, Müslüm Ogün-
dc.date.accessioned2021-01-09T17:08:08Z-
dc.date.available2021-01-09T17:08:08Z-
dc.date.issued2020-09-21-
dc.identifier.citationCeylan, M.O. (2020). Tam otomati̇k bi̇r mutfak robotunun tasarımı ve otomasyonunun geli̇şti̇ri̇lmesi̇. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/14886-
dc.description.abstractNesnelerin interneti kavramı, önümüzdeki yıllarda birçok cihazın internet bağlantısı yoluyla bizler için kullanışlı çözümler sunmaya başlayacağına işaret etmektedir. Bu dijital dönüşüm sürecinden mutfaklarımızın da etkilenmesi mümkündür. Bu teknolojik bakış açısıyla ele alınan çalışma, yemek pişirme işlemini otomatize hale getirip, birden fazla malzemenin periyodik olarak pişirme sürecine dahil edildiği, belirli tarifleri hazırlayabilecek bir mutfak robotu üzerine yapılmıştır. Dünya genelinde en çok tüketilen bitkisel gıda ham maddeleri arasında buğday ve pirinç yer almaktadır. Kültürlere göre çok çeşitli tariflere sahip olan ve temelde bu bitkisel gıdaları içeren birçok yemek bulunmaktadır. Bu yemeklerin en yaygın olanlarından ikisi pirinç bazlı pilav ve buğday ürünü olan makarnadır. Özellikle öğle ve akşam menüsünde bu yemeklerin pişirilmesine yönelik; buharda pilav pişirme, sıcak su ve baharat ile şoklanmış makarna(noodle) yapımı gibi farklı çözümler, artan dünya nüfusunun beslenmesine birer pratik çözüm olarak geliştirilmiş ürünlerden bazılarıdır. Ancak bu çözümler zengin mutfak kültürüne sahip toplumlarda damak zevkine tam olarak hitap edememektedir ve bu ürünlerin tercih edilmemesine sebep olmaktadır. Bu tez çalışmasında ele alınan mutfak robotu öncelikle makarna için İtalyan usulü, pilavı ise geleneksel Türk mutfağının ölçü ve tariflerinde pişirmeye odaklanmıştır. Yapılan tasarım çalışmasıyla mutfak robotunun seçilen yemeklerin tarif bileşenlerini periyodik olarak pişirme sürecine dahil edeceği bir yapı oluşturulmuştur. Ardından robotun otomasyonu için gerekli olan donanım bileşenleri (motorlar ve baskı devre kartları) belirlenmiştir. Prototip imalatı için süreç devam etmektedir. Üç boyutlu yazıcı kullanılarak hazırlanan model içerisine, gerekli donanım bileşenleri eklenerek test ve ölçümlerin yapılması düşünülmektedir. Tasarım ve yazılım çalışmalarıyla desteklendiğinde farklı yemek çeşitleri için de kullanılabilir bir ürün olacağı değerlendirilmektedir.tr_TR
dc.description.abstractThe concept of internet of things indicates that many devices will start to offer useful solutions for us via internet connection in the coming years. It is possible for our kitchens to be affected by this digital transformation process. The study, which is handled from this technological point of view, is based on a food processor that can automate the cooking process and prepare certain recipes in which more than one ingredient is periodically included in the cooking process. Wheat and rice are among the most consumed vegetable food raw materials in the world. There are many dishes that have a wide variety of recipes according to cultures and basically contain these herbal foods. Two of the most common of these dishes are rice-based rice and pasta from wheat. Especially for the cooking of these dishes in the lunch and dinner menu; Different solutions such as steaming rice, making pasta (noodles) shocked with hot water and spices are some of the products developed as practical solutions for the nutrition of the increasing world population. However, these solutions cannot fully appeal to the palatal delight in societies with rich culinary culture, and these products are not preferred. The food processor discussed in this thesis focuses primarily on cooking Italian style for pasta, and cooking pilaf in the measurements and recipes of traditional Turkish cuisine. With the design study, a structure has been created where the food processor will periodically include the recipe components of the selected dishes in the cooking process. Then, the hardware components (motors and printed circuit boards) required for the robot's automation were determined. The process continues for prototype manufacturing. It is planned to make tests and measurements by adding the necessary hardware components into the model prepared using a three-dimensional printer. It is considered that it will be a usable product for different types of food when supported by design and software studies.en_US
dc.format.extentIX, 71 sayfatr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectMutfak robotutr_TR
dc.subjectAkıllı ev aletleritr_TR
dc.subjectNesnelerin interneti (IoT)tr_TR
dc.subjectFood processoren_US
dc.subjectSmart appliancesen_US
dc.subjectInternet of things (IoT)en_US
dc.titleTam otomati̇k bi̇r mutfak robotunun tasarimi ve otomasyonunun geli̇şti̇ri̇lmesi̇tr_TR
dc.title.alternativeDesign and improve the automation of a fully automated kitchen roboten_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr_TR
dc.contributor.departmentBursa Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Makine Mühendisliği Anabilim Dalı.tr_TR
dc.contributor.orcid0000-0003-4265-1357tr_TR
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Muslum_Ogun_CEYLAN.pdf5.78 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons