Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/14319
Başlık: Kanatlı hayvanların rasyonlarında fitaz enzimi kullanılmasının önemi
Diğer Başlıklar: Significance of using phytase enzyme in poultry ration
Yazarlar: Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi.
Deniz, Gülay
Anahtar kelimeler: Kanatlı hayvanlar
Poultry
Fitik asit
Fitat fosforu
Fitaz enzimi
Phytic acid
Phytate phosphororous
Phytase enzyme
Yayın Tarihi: 21-May-2014
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Deniz, G. (2013). "Kanatlı hayvanların rasyonlarında fitaz enzimi kullanılmasının önemi". Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 33(1-2), 27-31.
Özet: Bilindiği gibi kanatlı hayvanların rasyonları büyük ölçüde bitkisel kökenli yem maddelerinden oluşmaktadır. Bu yem maddelerindeki toplam fosforun önemli bir kısmı kanatlılar tarafından yeterince yararlanılamayan fitik asite bağlı fitat fosforu formundadır. Bitkisel kökenli yem maddelerindeki fitik asit; fosfor dışındaki diğer mineral maddeler, nişasta, protein ve proteolitik enzimlerle de kompleks oluşturmaktadır. Kanatlı hayvanların rasyonlarına fitaz enzimi ilave edilerek; fitik asite bağlı fosfor, kalsiyum ve çinko gibi mineral maddeler ile protein, amino asitler ve nişasta sindirilebilirliğinde artış sağlanmaktadır. Rasyona fitaz enzimi ilavesiyle besin maddelerinin sindirilebilirliğinde meydana gelen bu artışlar, kanatlı hayvanların performansında iyileşmeye yol açmaktadır. Ayrıca mineral maddelerin biyoyararlanımlarının artmasıyla gübredeki düzeyleri azalmakta ve böylece çevre kirliliğinin önlenmesine katkıda bulunulmaktadır.
Poultry rations mostly consist of plant derived feedstuffs as known. Major portion of total phosphorous in these feedstuffs is form of phytase phosphorous combined with phytic acid which is less available for poultry. Phytic acid in plant derived feedstuffs also creates a complex with other minerals except phosphorus, starch, protein and proteolitic enzymes. Supplementation of phytase enzyme in poultry rations improve the digestibility of phosphorous combined with phytic acid, minerals such as calcium and zinc, protein, amino acids and starch. The improvement of nutrient digestibility by supplementation phytase enzyme to the ration increases the performance of poultry. The levels of minerals in the poultry litter decrease by improvement of mineral bioavailability which contribute to the prevention of environmental pollution.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/412333
http://hdl.handle.net/11452/14319
ISSN: 1301-3173
Koleksiyonlarda Görünür:2014 Cilt 33 Sayı 1-2

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
33_1-2_5.pdf183.29 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons