Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/13235
Başlık: Zihinsel yetersizlik gösteren öğrencilerin eğitiminde bilgisayar kullanımı ile ilgili öğretmen görüşleri
Diğer Başlıklar: Teacher's views on computer use in education of students with intellectual disabilities
Yazarlar: Yıldız, Kadriye
Yıkmış, Ahmet
Anahtar kelimeler: Özel eğitim
Bilgisayar
Özel eğitim öğretmeni
Teknoloji
Special education
Computers
Special education teachers
Technology
Yayın Tarihi: 7-Ara-2019
Yayıncı: Bursa Uludağ Üniversitesi
Atıf: Yıldız, K. ve Yıkmış A. (2019). “Zihinsel yetersizlik gösteren öğrencilerin eğitiminde bilgisayar kullanımı ile ilgili öğretmen görüşleri”. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi, 33(1), 37-66.
Özet: Eğitimde teknoloji kullanımın yaygınlaşması ile birlikte teknolojinin öğrenci, öğretmen ve ortam açısından incelenmesinin önemini de ortaya çıkmıştır. Bu nedenle hangi teknolojik araç eğitimde ne kadar etkili ve verimli olmaktadır, sorusu eğitimin kalitesini de belirlemeye çalışmaktadır. Bu araştırmada bu sorulara yanıt bulmak için zihinsel yetersizlik gösteren öğrencilerin eğitiminde bilgisayar kullanımı ile ilgili öğretmen görüşlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Nitel araştırma tasarımı ve fenomenoloji desenine göre düzenlenen bu araştırmada 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Ankara’da bulunan III. kademe özel eğitim kurumlarında çalışan 19 özel eğitim öğretmeniyle yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle gerçekleştirilmiş ve görüşmeler ‘‘içerik analizi’’ tekniğine göre incelenmiştir. Araştırma bulguları özel eğitim öğretmenlerinin derslerde bilgisayar ile öğretim uygulaması hakkındaki görüşlerinin olumlu olduğunu göstermiştir. Özel eğitim öğretmenlerinin bilgisayar kullanımı ile ilgili olarak materyal, program, içerik ve uzman görüşü alma konularında özellikle uzman görüşü alınması gerekliğinin önemine vurgu yaptıkları tespit edilmiştir. Özel eğitim öğretmenleri; bilgisayarı okuma-yazma, beceri ve kavram öğretimi sosyal beceri öğretimi, dil ve konuşma becerilerinin öğretimi ve meslek dersleri için faydalı bulmaktadır.
The use of technology is becoming widespread in education, for that reason technology has become much more important for students, teachers and environment. Therefore, the question of "Which technological tool is effective and productive in education" tries to determine the quality of education. The current study reports the views of teachers’ towards the use of technology in the education of students with intellectual disabilities. Using a qualitative and phenomenological research design, the study used semi-interview techniques to collect data. Participants were 19 special education teachers working in third rank private schools in Ankara in the academic year 2015-2016. The interviews were analyzed through Content analysis. The findings showed that the special education teachers had positive attitude towards the application of computers in their classes. Furthermore, it was found that the special education teachers emphasized the importance of materials, programs, content, and more importantly, the elicitation of the opinion of experts with regard to the application of computers. Additionally, these teachers considered computers useful in teaching reading, writing skills and comprehension, social skills, language and communication, and occupational lessons.
Açıklama: Bu çalışma, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Ahmet YIKMIŞ'ın danışmanlığında Kadriye YILDIZ tarafından hazırlanan "Zihinsel yetersizlik gösteren öğrencilerin eğitiminde bilgisayar kullanımı ile ilgili öğretmen görüşleri" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır. 3-5 Kasım 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen INES Uluslararası Akademik Araştırmalar Kongresi sözlü bildiri olarak sunulmuştur.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1053711
http://hdl.handle.net/11452/13235
ISSN: 2667-6788
Koleksiyonlarda Görünür:2020 Cilt 33 Sayı 1

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
33_1_2.pdf531.39 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons