Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/12163
Başlık: Balkabağının akışkan yataklı kurutucuda kurutulmasının deneysel ve teorik incelenmesi
Diğer Başlıklar: Experimental and theoretical ınvestigation of pumpkin drying in fluidized bed dryer
Yazarlar: Gür, Mert
Anahtar kelimeler: Balkabağı
Kurutma
Akışkan yataklı kurutucu
Kurutma karakteristiği
Pumpkin
Drying
Fluidized bed dryer
Drying characteristics
Yayın Tarihi: 31-Ağu-2016
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Gür, M. (2016). "Balkabağının akışkan yataklı kurutucuda kurutulmasının deneysel ve teorik incelenmesi". Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, 21(2), 145-158.
Özet: Bu çalışmada balkabağının akışkan yataklı kurutucuda kurutma karakteristiği incelenmiştir. Deneyler için balkabağı tarla hasadından sonra küp şeklinde kesilerek, 50, 60 ve 70 °C’deki üç farklı sıcaklıktaki hava ile akışkan yataklı kurutucuda kurutulmuştur. Kurutulan balkabağının başlangıç nemi ıslak bazda %95 (kuru bazda %1930) mertebelerinde olup akışkanlaşma hızı 3,5 m/s seçilmiştir. Deney sonuçlarından, akışkan yataklı kurutucuda oldukça yüksek kuruma hızlarına ulaşıldığı ve böylece kuruma sürelerinin klasik yöntemlere ve sabit yataklı kurutuculara göre çok kısa sürelere indiği görülmüştür. Kurutma deneylerimizde en fazla 120 dakika sonunda %6’dan düşük bal kabağı nemlerine ulaşmak mümkün olmuştur. Bal kabağı kurutmanın matematiksel modellenmesi için literatürde sıkça kullanılan yarı-teorik modellerden Lewis modeli, Henderson ve Pabis modeli, Page modeli ve logaritmik ince tabaka kurutma modelleri seçilmiştir. Bunun yanında Fick’in birinci yasası olan kurutma teorik modeli ile de kurutma karakteristiği incelenmiştir. Bu modelde hesaplanan etkin difüzyon katsayılarının sonuçları, literatürdeki değerleri ile karşılaştırılmıştır. Akışkan yataklı kurutucuda hesaplanan etkin difüzyon katsayıları, sabit yataklı kurutuculara göre %70’lere varan daha yüksek değerlere ulaşmıştır. Bunun yanında etkin difüzyon katsayılarının sıcaklığa bağımlılıkları Arrhenius denklemi ile açıklanmıştır.
Thin layer drying characteristics of pumpkin cube were experimentally investigated in a fluidized bed dryer. Experiments were performed at three different drying temperatures: 50, 60 and 70 °C. Pumpkin used in the experiments had an initial moisture content of 95% wet basis (1930 % dry basis). The drying air velocities were set to 3.5 m/s to achieve fluidization. Experimental results show that large drying rates are obtained in the fluidized bed dryer, which are much higher than those obtained with conventional methods and convective tray dryer. In just 120 minutes moisture contents lower than 6% wet basis were achieved. Pumkin drying was mathematically modeled using the Lewis, Henderson ve Pabis, Page, and logaritmic models, all of which are semi-emperical models widely applied in the literature. Using Fick’s first law effective diffusivities were calculated and compared with those in the literature. Effective diffusion coefficients obtained in the fluidized bed dryer were up to 70% higher than the diffusion coefficients obtained in convective tray dryers. Temperature dependence of effective diffusion coefficients was described by an Arrhenius-type relationship.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/236552
http://hdl.handle.net/11452/12163
ISSN: 2148-4147
2148-4155
Koleksiyonlarda Görünür:2016 Cilt 21 Sayı 2

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
21_2_12.pdf1.38 MBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons