Bu öğeden alıntı yapmak, öğeye bağlanmak için bu tanımlayıcıyı kullanınız: http://hdl.handle.net/11452/11895
Başlık: Coğrafik ve meteorolojik veriler kullanılarak Zonguldak’ta güneş ışınım şiddetinin tahmini için bir çalışma
Diğer Başlıklar: A study for estimation solar radiation in Zonguldak using geographical and meteorological data
Yazarlar: Deniz, Emrah
Atik, Kemal
Anahtar kelimeler: Meteorolojik ve coğrafi veri
Güneş ışınım şiddeti
Tahmin metodu
Regresyon analizi
Meteorological and geographical data
Solar radiation
Estimation method
Regression analysis
Yayın Tarihi: 2007
Yayıncı: Uludağ Üniversitesi
Atıf: Deniz, E. ve Atik, K. (2007). "Coğrafik ve meteorolojik veriler kullanılarak Zonguldak’ta güneş ışınım şiddetinin tahmini için bir çalışma". Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, 12(2), 35-42.
Özet: Bu çalışmada, Zonguldak’ta Rüzgâr hızı, Hava sıcaklığı, Toprak sıcaklığı, Deklinasyon açısının sinüsü, Nem miktarı, Güneş ışınımı alımının gün uzunluğuna oranı ve Aylık ortalama atmosfer dışı güneş ışınımı gibi meteorolojik ve coğrafi parametrelerinin aylık ortalama güneş ışınımı şiddeti ile aralarındaki ilişkiler araştırılmıştır. Bu etkilerin belirlenebilmesi için Zonguldak iline ait 1995 ile 2004 yılları arasındaki on yıllık aylık ortalamalar halindeki yedi veriye lineer ve çoklu lineer regresyon analizi uygulanarak modeller geliştirilmiştir. Geliştirilen modeller arasından en yüksek ve en düşük korelâsyona sahip olan modeller seçilerek Ocak/2005 ve Aralık/2005 arasındaki toplam güneş ışınımının aylık ortalamaları hesaplanmış ve 2005 yılında ölçülmüş olan veriler ile karşılaştırılmıştır. Ölçülen değerler ile hesaplanan değerler arasında ortalama % 6’lık bir sapma olduğu tespit edilmiştir.
In this study, the relationships between, monthly average solar radiation and some meteorological and geographical parameters of Zonguldak such as; wind velocity, air temperature, soil temperature, sinus of declination angle, humidity, the ratio of solar irradiation to daytime length, and monthly average of extraterrestrial solar radiation were investigated. To determine these effects, some models were developed by applying multiple linear regression analysis on seven data of monthly average belonging to ten years of Zonguldak from 1995 to 2004. Among the developed models, the ones with the highest and the lowest correlation were chosen and then the monthly average of total solar radiation between January/2005 and December/2005 were estimated, and were compared with the data measured in 2005. An average deviation 6% is determined between the measured and estimated values.
URI: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/202772
http://hdl.handle.net/11452/11895
ISSN: 2148-4147
Koleksiyonlarda Görünür:2007 Cilt 12 Sayı 2

Bu öğenin dosyaları:
Dosya Açıklama BoyutBiçim 
12_2_4.pdf253.08 kBAdobe PDFKüçük resim
Göster/Aç


Bu öğe kapsamında lisanslı Creative Commons License Creative Commons