Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/9356
Title: Bazı önemli yem bitkilerinde biçim yükseklik ve zamanının gövde ve kök gelişmesine etkisi
Other Titles: Effect of shape height and time on stem and root development in some important forage crops
Authors: Çelik, Necmettin
Açıkgöz, Neriman
Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Anabilim Dalı.
Keywords: Biçme yüksekliği
Biçme zamanı
Dactylis glomerata
Festuca arundinacea
Gövde
Kök
Tarla bitkileri
Yem bitkileri
Yonca
Cutting height
Cutting time
Stem
Root
Field crops
Fodder plants
Alfalfa
Issue Date: 29-Sep-1993
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Açıkgöz, N. (1993). Bazı önemli yem bitkilerinde biçim yükseklik ve zamanının gövde ve kök gelişmesine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Bu araştırma, farklı biçim yükseklik ve biçim aralıklarının yonca (Medinaca satiya L.), kılçıksız brom (Bromus inermis Leyss,, kamışsı 3-urak (estuca arundiraceae Schreb L.) ve domuz ayrığı, baccrlis clomerara )'da gövde ve kök gelişmesine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma U.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi serasında 1992-93 yıllarında bir saksı denemesi olarak kurulmuştur. Araştırmada dört farklı biçim aralığı, aralığı (7, 15, 21 ve 30 gün) ve üç değişik biçim yüksekliği (4, 8 ve 11 cm) kullanılmıştır. Biçim aralığı yonca, kamışsı yumak ve domuz ayrığında biçim yüksekliği de yonca, domuz ayrığı ve kılçıksız bromda yaş ot verimini çok önemli ölçüde etkilemiştir. 21 ve 30 gün aralıkla yapılan biçimler ile 4 ve 8 cm yüksekliklerden yapılan biçimler saksı başına dana fazla yaş ot verimi vermiştir. Biçim aralığının kuru ot verimine olan etkisi yonca ve kamışsı yumanta çok önemli bulunmuştur. Biçim yüksekliğinin ise kuru ot verimine olan etkisi kamışsı yumak ve domuz ayrığında önemli bulunmuştur. En yüksek kuru ot verimi 21 ve 30 gün aralıklı biçimler ile 8 ve 12 cm yükseklikten yapılan biçimlerden elde edilmiştir. Biçim aralığı yonca ve kılçıksız bromda, biçim yüksekliği de sadece kılçıksız Bromda kuru kök ağırlığını önemli ölçüde etkilemiştir. 30 günlük periyotlarda ve 12 cm yüksekliklerden yapılan biçimlerde daha fazla kuru kök üretimi gerçekleşmiştir.
URI: http://hdl.handle.net/11452/9356
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
027998.pdf
  Until 2099-12-31
3.47 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons