Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/8966
Title: Sentetik progesteron ve PMSG uygulamasının Bursa yöresindeki yerli merinos koyunlarında döl veriminin toplulaştırılmasına etkileri
Other Titles: The effects of synthetic progesterone and PMSG application on the consolidation of fertility in domestic merino sheep in Bursa region
Authors: Şengonca, Metin
Gücük, Timur
Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Anabilim Dalı.
Keywords: Ek besi
Fertilite
Hayvancılık
Hormonlar
Koyunlar
Flushing
Fertility
Animal husbandry
Hormones
Sheep
Issue Date: 1991
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Gücük, T. (1991). Sentetik progesteron ve PMSG uygulamasının Bursa yöresindeki yerli merinos koyunlarında döl veriminin toplulaştırılmasına etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Bu çalışmada, Bursa yöresindeki Yerli Merinos koyunlarında flushing ve hormon uygulamaları yardımıyla döl veriminin toplulaştırılması ve artırılması olanakları araştırılmıştır. Materyali oluşturan çeşitli yaşta Yerli Merinos koyunlarında iki ayrı yemleme uygulaması yanında progesteron emdirilmiş intravaginal sünger ve PMSG uygulanmış, daha sonra bunların işlem gruplarında ayrı ayrı eşeysel aktivite, kızgınlıkların ve doğumların toplulaştırılması, gebe lik süresi, doğum sonuçları, doğum tipleri ve kuzu verimi gibi özelliklere etkileri üzerinde durulmuştur. Elde edilen araştırma sonuçlarına göre, flushing ve hormon uygulamasının kızgınlık ve doğumları etkili bir şekilde toplulaştırdığı görülmüştür. Örneğin, sadece hormon uygulamalarıyla hormon ve flushingin birlikte uygulandığı gruplardaki koyunların % 100 'ü PMSG uygulamasını izleyen ilk 48 saat içerisinde kızgınlık göstermiş, buna karşılık kızgınlıklar sadece flushing uygulanan kontrol grubunda 12 gün, hiçbir işlem uygulanmayan kontrol grubunda ise 24 gün sürmüştür. Doğumlar ise horman ve flushingin birlikte uygulandığı grupta 5 günde, yalnız hormon uygulanan grupta 7 günde tamamlanırken, flushing uygulanan kontrol grubunda 17 günde, hiçbir işlem uygulanmayan kontrol grubunda 34 günde tamamlanmıştır. Hormon ve flushing uygulamaları araştırma materyalimizde çoğuz doğum oranlarıyla kuzu verimini de olumlu yönde etkilemiş ve bu bakımlardan işlem grupları arasında hemen her düzeyde belirgin farklılıklar ortaya çıkmıştır. Hormon ve flushing uygulamalarının materyalimizde gebelik süresi ne herhangi bir etkisi saptanmamıştır. Ayrıca gebelik sürelerinin dağılımı da kontrol ve işlem gruplarında birbirine çok yakın bulunmuştur. Bu sonuçlar, flushing ve hormon uygulamalarının bölgedeki Yerli Merinos koyunlarında döl verimini toplulaştırmada ve arttırmada üreticiye önemli yararlar sağlayabileceği umudunu ve olasılığını güçlendirir yöndedir. Ancak, daha kesin yargılara varmak için, benzer çalışmaların sürdürülmesi yararlı olacaktır.
The aim of the study was to investigate possibilities of increasing and synchronisation of reproduction, by applying hormone and flushing to the native Merino bred in the Bursa province. The animal material of the study was native Merino ewes which were at different ages. Besides two different feeding programmes, impregnated with synthetic progestagen and PMSG injection were applied. The effects of hormone and flushing on sexual activity, synchronisation of oestrus and lambing pregnancy durations, lambing results and lambing type and ra tes were determined in different treatment groups. It has been determined that flushing and hormon application, synchronised both oestrus and the lambing effectively. For example; all of the ewes in the 1. group that cosisted of hormon applied ewes, 2. group that consisted of hormon + flushing applied ewes came on oestrus in 48 h. following PMSG injection, although oestrus was distributed to 12 days in the 3. group that consisted of flushing applied ewes and 24 days in the control group. The whole parturations were completed in 7, 5, 17 and 34 days in 1., 2., 3. and 4. groups respectively. Hormone application and flushing increased twinning and lamb production also. Meanwhile there were abvious differences between treat ment and control groups, from the point of the subjects mentioned above. Hormone application and flushing did not effect the pregnancy durations. In addition, distribution of pregnancy durations were similar to each ot her in the treatment and control groups. These results- show that hormone application and flushing will give hopefull results from the point of synchronisation and increasing reproduction of domestic Merino in this area. However, similar studies has to be continued to get certain assumptions.
URI: http://hdl.handle.net/11452/8966
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
007809.pdf
  Until 2099-12-31
3.97 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons