Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/8857
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorYücel, Ahmet-
dc.contributor.authorÇelebi, Özlem Kaner-
dc.date.accessioned2020-02-14T05:35:24Z-
dc.date.available2020-02-14T05:35:24Z-
dc.date.issued2004-07-08-
dc.identifier.citationÇelebi, Ö. K. (2004). Gıda işletmelerinde üretimde ve temizlikte kullanılan suların hijyenik kalitesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.tr_TR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/8857-
dc.description.abstractBursa ve çevresindeki gıda işletmesinin kullandıkları suyun mikrobiyolojik durumunu belirlemek amacıyla, işletmelerin bünyesindeki farklı su kaynaklarından 2003 Şubat- Eylül ayları arasında 90 adet su örneği alındı. Bu çalışmada, 10 gıda işletmesinden alman su örneklerinde hijyenik kaliteyi belirlemek amacıyla Oxoid marka; PCA, VRBA, Salmonella, Shigella Agar, Pseudomonas King Agar besi yerlerine ekim yapılarak, Toplam bakteri, Koliform bakteri, Salmonella, Shigella ve Pseudomonas aeruginosa sayıları saptandı. Seçilen gıda işletmelerinin suyu; uv arıtmadan, ozonla filtrasyondan ve reçinelerden geçirilerek, artezyenden ve şebeke suyundan direkt arıtma yapmadan beş farklı şekilde, üretimin çeşitli aşamalarında kullandıkları saptandı. Çalışmanın sonuçlan gıda işletmelerinin % 50 sinden fazlasının su hijyenine gereken önemi vermediklerini ortaya koymuştur. Elde edilen bu sonuçlar, Bursa ve çevresindeki gıda işletmelerinde direkt ürüne katılan yada temizlikte kullanılan suların yeteri kadar hijyenik olmadığı dolayısıyla bu şekilde kullanıldığında insan sağlığını tehlikeye atacak nitelikte olduğu saptanmıştır.tr_TR
dc.description.abstractThis researchman asmed, the microbiological sentence of the waters which are used in food factories around and in Bursa was inspected from 90 different water example in 2003 February and September. İn this study, 10 food factories have been used. For examining the higeanic quality of the water samples oxoid mark; PCA, VRBA, Salmonella, Shigella agar and Pseudomonas king agar was used. Their total bacteria, coliform bacteria, Salmonella, Shigella and Pseudomonas aeruginosa numbers counted. Water of the selected food factories, passing from uv filtering, passing from ozon filtration, passing from reçine, from artezyen without any filtration was used in production. The results of our study show that more than 50% of food factories do not give importence to water higean. The result shows that the food factories in Bursa and around, do not use hegeanic water in production and cleaning. And this usage of water is very dangerous for human health.en_US
dc.format.extentV, 42 sayfatr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherUludağ Üniversitesitr_TR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.rightsAtıf 4.0 Uluslararasıtr_TR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/*
dc.subjectSu hijyenitr_TR
dc.subjectKoliformtr_TR
dc.subjectToplam bakteritr_TR
dc.subjectHygiene of wateren_US
dc.subjectColiformen_US
dc.subjectTotal jermen_US
dc.titleGıda işletmelerinde üretimde ve temizlikte kulanılan suların hijyenik kalitesitr_TR
dc.title.alternativeThe hygienic quality of water that is used production and cleaning of food factoryen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.relation.publicationcategoryTeztr_TR
dc.contributor.departmentUludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı.tr_TR
Appears in Collections:Fen Bilimleri Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
154160.pdf
  Until 2099-12-31
1.59 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons